Topambtenaar: energie-intensieve bedrijven moeten verduurzaming zelf betalen

Shell Pernis” by dutinpar is licensed under CC BY-NC 2.0

Transitie Bedrijven die nu veel energie gebruiken hoeven niet te rekenen op staatssteun om de overstap naar duurzamere productie te bekostigen. Dat schrijft de waarnemend secretaris-generaal van Economische Zaken en Klimaat.

Energie-intensieve bedrijven in Nederland moeten bij omschakeling naar een klimaatvriendelijkere en duurzamere manier van produceren in principe niet op steun rekenen van de overheid. Dat schrijft waarnemend secretaris-generaal Gerdine Keijzer-Baldé van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in het economenblad ESB.

Keijzer-Baldé zegt daarin dat het „niet vanzelfsprekend” is dat de overheid de bedrijven helpt bij hun ‘transitie’, die mede noodzakelijk is om klimaatverandering tegen te gaan maar ook extra urgent is geworden omdat de energieprijzen naar verwachting „structureel” hoog blijven. Bedrijven zullen zichzelf opnieuw moeten „uitvinden” en dat in principe zelf bekostigen, aldus Keijzer-Baldé. Het gaat om onder andere bedrijven in de glastuinbouw, de papierindustrie, de chemische sector en de metaalindustrie.

Staatssteun

Traditiegetrouw schrijft de secretaris-generaal van Economische Zaken elk jaar een nieuwjaarsbijdrage voor ESB, waarin belangrijke en soms nieuwe beleidsposities uiteen worden gezet. […]

Goedkoop gas

De noodzaak voor de transitie is groot, benadrukt Keijzer-Baldé. Jarenlang hebben Nederlandse energie-intensieve bedrijven veel voordeel gehad van gas dat in Nederland zeer goedkoop was, dankzij de eigen grote voorraden (in Groningen bijvoorbeeld). Maar nu is dat tijdperk voorbij. In Groningen wordt de gaswinning in principe beëindigd en alternatief gas is duur en schaars.

Keijzer-Baldé schrijft dat Nederlandse bedrijven te lang geleund hebben op goedkoop gas, ook toen duidelijk werd dat dit tijdperk ten einde liep. Nu moeten ze zich alsnog snel aanpassen. Keijzer-Baldé heeft het over een complete „herstructurering” van de Nederlandse industrie.