Schaamte blijft hardnekkig probleem bij Nederlanders in voedselnood

selective focus photography of vegetable lot
Foto van Gary Sandoz

Het Rode Kruis in Nederland krijgt steeds meer signalen van mensen die in voedselnood zitten. Een deel van hen durft echter geen hulp te vragen uit schaamte: “Pas in het donker durfden mensen eten bij een voedselloket te halen”.

Mensen in voedselnood durven uit schaamte vooral niet bij familieleden en andere bekenden aan te kloppen, zegt het Rode Kruis op basis van eigen cijfers. De organisatie liet een volgens hen representatief onderzoek uitvoeren onder ruim duizend mensen. Van de mensen in voedselnood die geen hulp vragen, zeggen ruim vier op de tien dat niet te doen bij bekenden omdat zij zich schamen. Maar ook bij hulporganisaties of bij overheidsinstanties durven veel mensen uit schaamte niet aan te kloppen.

Privéruimte om mensen aan te moedigen te komen

“Ook wij zien dat mensen niet bij ons komen uit schaamte”, zegt Darifa Benhadhoum van de stichting Samen Sterk Vrouwen West. Zij deelt in Amsterdam maaltijden uit aan mensen die het nodig hebben.

“Die mensen willen niet dat wij hun boodschappen en andere dingen geven terwijl andere mensen hen zien”, vertelt zij in het NOS Radio 1 Journaal. Om deze mensen toch aan te moedigen om te komen, is er in het gebouw waar het eten wordt uitgedeeld een aparte ruimte.