Rode Kruis bezorgd over hoge voedselprijzen, ‘het is een sluitpost geworden’
Het Rode Kruis maakt zich zorgen over de stijgende voedselprijzen in Nederland. Bij de hulporganisatie melden zich steeds meer mensen met de vraag om hulp. En dat gebeurt ook bij instanties en organisaties waarmee het Rode Kruis samenwerkt.
“We delen boodschappenkaarten uit en ontbijttassen. Er ontstaan echt wachtlijsten doordat er steeds meer mensen zijn die een beroep doen op onze hulp“, zegt woordvoerder Nicole van Batenburg van het Rode Kruis. Vooral sinds afgelopen zomer is er een forse toename te zien.
De zorgen worden onderstreept door cijfers van het Rode Kruis; op basis van een onderzoek onder ruim 1000 mensen dat volgens de hulporganisatie representatief is, maakt ruim een kwart van de Nederlanders (28 procent) zich weleens zorgen of ze genoeg geld hebben om eten te kopen.
‘Voedsel is sluitpost geworden’
Het gaat om mensen uit alle lagen van de bevolking, zowel werkenden als mensen die niet werken. Vooral jongeren onder de 30 jaar en mensen tussen de 50 en 60 jaar oud zijn bezorgd over de inflatie, de hoge energieprijzen en de dure boodschappen.
“We zien echt dat dit in alle lagen van de samenleving voorkomt”, zegt Van Batenburg. “Je ziet dat voedsel een sluitpost is geworden. Als alle vaste lasten zijn betaald, kijken mensen wat er nog over is en daar kunnen ze dan eten van kopen. Dat is steeds minder geld.”