Eerste energieleverancier zakt met tarief tot onder prijsplafond, meer zullen volgen

heating costs, energy saving, temperature controller
Photo by geralt on Pixabay

Na weken wachten kunnen consumenten gaan profiteren van dalende energieprijzen. De eerste energieleverancier heeft nieuwe tarieven aangekondigd die onder het prijsplafond van de overheid liggen. Vergelijkingssites verwachten dat meer leveranciers dit voorbeeld zullen volgen, maar nog niet bij vaste contracten.

Budget Energie kondigde woensdag energietarieven van 1,39 euro per kubieke meter gas en 39 cent per kilowattuur stroom aan. Dat zit net onder het prijsplafond van 1,45 euro per kubieke meter gas en 40 cent voor stroom. Volgens de leverancier kan die sinds kort goedkoper dan het prijsplafond inkopen en is dat direct in deze lagere prijzen verwerkt.

Prijsvergelijkers zagen de verlaging al aankomen. “Wij zaten al te wachten op tarieven onder het prijsplafond”, zegt Hans de Kok van Pricewise. Want hoewel grote leveranciers soms nog meer dan 3 euro per kubieke meter gas rekenen, zijn gasprijzen op de groothandelsmarkt in de afgelopen weken flink gedaald, tot het laagste niveau in een jaar tijd.

Dat Budget Energie de eerste is, komt doordat die leverancier inkoopt op maandbasis. “Andere maatschappijen moeten soms nog inkoopprijzen van de dure nazomermaanden doorberekenen. Bij Budget Energie stegen de tarieven in 2022 het snelst, maar nu dalen ze ook het eerst”, zegt Ben Woldring van vergelijker Gaslicht.com.

[…]

Volgens Woldring wachten aanbieders met vaste contracten tot die nieuwe regels ingaan, op 1 april. “In maart zullen ze nieuwe contracten vanaf april gaan aanbieden”, zegt hij. Dan krijgen consumenten weer vastigheid, in plaats van elke (paar) maand(en) nieuwe energieprijzen.

“Als meerdere energiebedrijven die vaste prijzen gaan aanbieden, komt daar ook weer concurrentie. Dat is helemaal fijn voor de consument die vastigheid wel fijn vindt, net zoals bij de rente op je hypotheek”, zegt De Kok.