Apothekers maken zich zorgen nu vitamine D uit basispakket is
Vitamine D zit sinds 1 januari niet meer in het basispakket. Apothekers en huisartsen maken zich daar zorgen om, want ze zien dat lang niet alle patiënten het supplement nog halen nu ze het zelf moeten betalen. En dat kan voor meer botbreuken zorgen.
Op het advies van hun huisarts of specialist slikken maar liefst anderhalf miljoen Nederlanders vitamine D. Sinds 1 januari krijgen zij dat niet meer vergoed als ze dit bij de apotheek halen. “We hebben nu dagelijks gesprekken van mensen die zeggen: als ik het zelf moet betalen, koop ik het wel elders”, vertelt apotheker Kadir Akçay.
De apotheek waar Akçay werkt, heeft de prijzen inmiddels met een euro verlaagd. “Niet alleen zodat ze het via de apotheek krijgen, maar ook om zeker te weten dat ze het krijgen.”
[…]
Voor mensen die het nu op recept hebben, is het belangrijk dat zij het blijven slikken. Dat zijn bijvoorbeeld mensen met broze botten, of mensen die al eens een botbreuk hebben doorgemaakt. Ook oncologische patiënten hebben ene hogere dosering nodig, en patiënten met een verstoorde nierfunctie. “De risico’s zijn dan dat mensen eerder hun botten breken.”
Vitamine D, hoe zit het?
Vitamine D is belangrijk voor onze botten, tanden en weerstand. Een belangrijke bron van vitamine D is zonlicht. “Als je tussen 12.00 en 15.00 naar buiten gaat, met je hoofd en handen onbedekt, maak je meestal genoeg aan”, zegt Annabel Schipper van het KWF.
Zonnebrandcrème is belangrijk, want zelfs dan maak je nog genoeg vitamine D aan in de zomer. “Je moet beschermd naar buiten gaan.” En de zonnebank? Dat is geen oplossing.
Het KWF heeft er ook voor gepleit dat het supplement in het basispakket blijft. Niet iedereen maakt namelijk genoeg vitamine D aan. Jonge kinderen, ouderen, mensen met een getinte huidskleur en zwangere vrouwen zijn bijvoorbeeld kwetsbare groepen. “Ook voor borstkankerpatiënten is het belangrijk.”