Griepgolf: de piek is nog niet bereikt, vrezen experts. Een zorginfarct dreigt

women, blowing, nose
Photo by Mojpe on Pixabay

Epidemie De griep grijpt hard om zich heen, een zorginfarct dreigt. Dat komt niet door zieker makende griepvarianten, en de vaccins passen beter dan ooit. Maar experts vrezen dat de echte piek nog moet komen.

De griepepidemie die sinds twee weken Nederland teistert, is nog niet over zijn hoogtepunt heen. Het aantal mensen dat zich met griepachtige klachten bij de huisarts meldt neemt sinds 21 december, de dag dat het RIVM de epidemie afkondigde, sterk toe. Bijna de helft van de mensen die zich met acute luchtwegklachten melden heeft een griepinfectie, blijkt uit de wekelijkse peiling onder huisartsen.

De griepgolf legt een grote druk op de zorg. „Het is superdruk in de ziekenhuizen”, zegt internist-infectioloog Joost Wiersinga, hoofd van de afdeling infectieziekten in het Amsterdam UMC. „Veel mensen komen met luchtwegklachten op de eerste hulp, en door de krapte aan verpleegkundigen is het moeilijk om voor iedereen een bed te vinden.” Daar bovenop valt zorgpersoneel zelf ook uit door ziekte.

[…]

Geruststelling

Griepvirussen worden ingedeeld in type A en type B, en met een aanduiding van de eiwitten op hun buitenkant H en N (hemagglutinine en neuraminidase). Wereldwijd circuleren al tientallen jaren variaties van telkens twee A- en twee B-stammen – van het A-type zijn dat H1N1 en H3N2, van het B-type de stammen Victoria en Yamagata.

Een geruststelling: de samenstelling van de griepprik heeft zelden zo goed aangesloten op de rondwarende griepvarianten als dit seizoen. Fouchier: „Er is een nagenoeg perfecte match.” Het vaccin beschermt niet tegen een infectie, maar wel tegen ziekenhuisopname en overlijden.

In Nederland krijgen zestigplussers, zorgpersoneel en mensen met bepaalde aandoeningen jaarlijks de griepprik aangeboden. In 2021 haalde 58 procent van deze groep de griepprik, de cijfers voor deze winter zijn nog niet bekend.