De kans dat mensen met een Marokkaanse klinkende mannennaam worden uitgenodigd voor een bezichtiging is kleiner dan bij mensen met Nederlands klinkende namen. Dat blijkt uit een onderzoek naar discriminatie op de woningmarkt in Rotterdam. Wethouder Faouzi Achbar noemt het een hardnekkig probleem.
Onderzoeksbureau Verwey Jonker onderzocht op verzoek van de gemeente Rotterdam in hoeverre mensen met een niet-Nederlands klinkende naam dezelfde kans hebben op een bezichtiging van een huurwoning als mensen met een Nederlands klinkende naam. Particuliere verhuurders in Rotterdam discrimineren in hun selectieprocedure, blijkt uit het onderzoek.
Voor het onderzoek hebben 500 mensen geprobeerd een bezichting voor een huurwoning te regelen. Het blijkt dat vooral mannen met een Marokkaans klinkende naam minder vaak worden uitgenodigd dan mensen met een Caribisch klinkende achternaam en mensen met een Nederlands klinkende achternaam.
Het gaat vooral om de eerste selectie voor de verhuur van een woning, maar ook op latere momenten kan worden gediscrimineerd. Bijvoorbeeld door na de bezichtiging te worden afgewezen.
[…]
Meldpunt voor misstanden
Er is een landelijke wet in de maak, die verhuurders verplicht om transparant te zijn over hun procedures. Ze moeten bijvoorbeeld een reden opgeven als ze iemand kiezen of afwijzen. Voor huurders moet er een meldpunt komen waarbij je anoniem meldingen kan doen van misstanden op de woningmarkt.
Het Rotterdamse antidiscriminatiebureau RADAR deed eerder al een zelfde soort onderzoek met dezelfde resultaten. RADAR gaat een lespakket maken voor verhuurbemiddelaars over hoe je discriminatie herkent en voorkomt.