De Tweede Kamer heeft tot in de nacht gedebatteerd met minister Jetten voor Klimaat en Energie over het haastig in elkaar gezette energieprijsplafond voor consumenten dat op 1 januari ingaat. Er waren veel vragen en zorgen, maar een ruime Kamermeerderheid heeft liever een prijsplafond met gebreken dan geen prijsplafond.

Een grote zorg van de Kamer is de ingewikkelde rekenmethode waarbij de datum van de jaarafrekening van consumenten invloed kan hebben op wat zij precies aan tegemoetkoming krijgen. Deze ‘knip’ in het prijsplafond voor gas en elektriciteit kan niet worden opgelost, zei de minister.

“Maar voor 95 procent van de huishoudens levert dit bij normaal energieverbruik geen nadeel op”, verzekerde Jetten de Kamerleden. Dat de rekenmethode vragen oproept begrijpt hij. “We hadden het zelf inderdaad beter en actief moeten uitleggen. Maar de energieleveranciers kunnen het alleen op deze manier doen.”

[…]

Vrijdag regeling blokverwarming

Jetten heeft de Kamer toegezegd dat komende vrijdag de regeling voor huishoudens met blokverwarming en blokelektriciteit bekend wordt gemaakt. “De financiële tegemoetkoming die deze mensen krijgen komt overeen met het prijsplafond en gaat met terugwerkende kracht in”, aldus de minister.

Maar voor de woonvormen waarbij meerdere appartementen gebruikmaken van één aansluiting en energiemeter, zoals panden met gesplitste etages, is nog geen oplossing. Deze huishoudens ‘delen’ voorlopig het prijsplafond. Jetten heeft toegezegd daar nog naar te gaan kijken.

[…]

Donderdag stemt de Kamer over het prijsplafond en de verschillende voorstellen van de fracties voor aanpassingen, maar dat het prijsplafond er per 1 januari komt staat vast.