Door user:theodoranian – Eigen werk, CC BY-SA 3.0,

Pride Amsterdam kent volgend jaar niet één, maar twee organisatoren. Bovendien gaat het festival bijna twee keer zo lang duren en krijgt het een nieuwe naam. Zo wil de gemeente Amsterdam de Pride een ‘nog toegankelijker, opener en diverser’ karakter geven.

Met de nieuwe festivalopzet komt Amsterdam tegemoet aan de kritiek die de laatste jaren steeds terugkeerde. Meerdere groepen vonden dat de Pride te commercieel geworden was en te weinig oog had voor gemarginaliseerde groepen. Hoe hoog de discussie was opgelopen, blijkt uit het feit dat het Amsterdamse college nu spreekt van een ‘akkoord’ tussen de verschillende partijen.

Voor de organisatie van 2023 heeft de gemeente enkele critici van het evenement binnengehaald. Zo organiseert Queer Amsterdam, bestaande uit diverse groepen die opkomen voor de belangen van de lhbti-gemeenschap, eind juli een nieuwe feestweek: de Queer & Pride Week. De week trapt op 22 juli af met de Pride Walk tegen de discriminatie van gemarginaliseerde groepen.

De beroemde botenparade door de grachten van de hoofdstad verandert niet. Die wordt net als de afgelopen jaren georganiseerd door Stichting Pride Amsterdam, die in de eerste week van augustus ook weer diverse straatfeesten, filmvertoningen, theateroptredens, concerten en tentoonstellingen organiseert.

Door user:theodoranian – Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18387

Samen vormen de twee festivals de Queer & Pride Amsterdam. De duur van de festiviteiten is opgeschroefd van negen naar dertien dagen. De gemeente verwacht dat ‘de inbreng en energie van alle partijen’ de Pride ‘nog diverser en inclusiever’ zal maken, schrijft wethouder Touria Meliani (Kunst en Cultuur, Evenementen en Inclusie en Anti-discriminatiebeleid) woensdag aan de raad.

[…]

De nieuwe opzet geldt vooralsnog alleen voor het festival van aanstaande zomer. De gemeente Amsterdam was van plan haar beleidsnota over de Pride uit 2011 dit najaar te herzien, maar dat was volgens betrokken organisaties te kort dag. Omdat het college niet het risico wilde lopen dat er dit jaar geen Pride zou zijn, besloot het het nieuwe beleid een jaar uit te stellen.