selective focus photography of vegetable lot
Foto van Gary Sandoz

Voor een gezonde toekomst met minder roken, alcohol en obesitas zal er veel meer moeten gebeuren dan nu. Het Nationaal Preventieakkoord uit 2018 lijkt op alle fronten tekort te schieten. Kamerleden en deskundigen willen hardere maatregelen van het kabinet. “Het is gewoon niet eerlijk om tegen mensen te zeggen dat ze gezonder moeten eten terwijl 80 procent van de producten in onze supermarkten ongezond is.”

In het Brabantse dorp Leende heeft de snackbar sinds een paar jaar naast friet en snacks ook gezonde producten op de kaart staan. En in de supermarkt is het aanbod steeds meer gericht op koolhydraatarme producten en sauzen met minder zout en suiker. Dit allemaal om de inwoners gezonder te laten leven.

Huisarts Norbert van den Hurk begon daar het project Gezond Dorp: “We zagen dat mensen met wat hulp veel gezonder konden gaan leven.” De huisarts is van mening dat mensen zelf die stap moeten willen zetten, maar dat je ze daar wel een beetje bij moet helpen.

Preventieakkoord

Het Brabantse initiatief past helemaal bij de gedachte van het Preventieakkoord. In 2018 sloot het kabinet dit akkoord met allerlei partijen uit het veld. Het doel: een rookvrije generatie, minder overgewicht en minder overmatig alcoholgebruik. Uit een een grove berekening blijkt dat roken, overgewicht en alcohol elk jaar 35.000 doden en 9 miljard euro aan zorgkosten tot gevolg hebben.

Maar nu, vier jaar verder, zijn we weinig opgeschoten. Uit recent Europees onderzoek, in samenwerking met de Wageningen Universiteit en Universiteit Utrecht, blijkt dat ons land het heel slecht doet als het gaat om het beleid tegen overgewicht.

We worden met elkaar steeds dikker (de helft van de volwassenen heeft overgewicht) en ook het aantal rokers wil maar niet echt naar beneden. 

[…]

Too little too late

Het is ’too little too late’, concluderen deskundigen, Kamerleden en ook KWF Kankerbestrijding. Het KWF en andere gezondheidsfondsen hebben daarom alle Kamerleden een brief gestuurd waarin het fonds de noodklok luidt. Morgen is er debat in de Tweede Kamer over leefstijlpreventie.

“Op alle fronten moet het beleid beter. Of het nu gaat om roken, alcohol of voeding”, zegt KWF-directeur Carla Van Gils. Een derde van de nieuwe kankergevallen komt volgens KWF door een ongezonde leefstijl.

Veel te soft

[…]

De conclusie van de onderzoekers is helder: “Het is allemaal te soft. 80 procent van de artikelen in supermarkten is ongezond. Het is dan toch eigenlijk oneerlijk om mensen op te leggen een gezonde keuze te maken.”