health, medicine, pills
Photo by aloisiocostalatge on Pixabay

InnoGenerics, een grote Nederlandse fabrikant van geneesmiddelen waar geen patent meer op rust, is failliet verklaard. Dat kan gevolgen hebben voor de beschikbaarheid van geneesmiddelen, waarschuwt minister Kuipers (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer.

Het Leidse bedrijf produceerde en verpakte generieke medicijnen in tabletvorm tegen een groot aantal kwalen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes, depressies en epilepsie. Het deed dat voor verschillende handelsvergunninghouders. Dat zijn bedrijven die de middelen dan weer op de markt brengen.

Volgens Kuipers is er van de meeste geneesmiddelen nog voldoende voorraad of zijn er alternatieven beschikbaar, maar er kan niet uitgesloten worden dat er binnen enkele maanden toch tekorten ontstaan.

Als dat gebeurt, kan de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd toestemming geven om de geneesmiddelen uit het buitenland te importeren. Ondertussen moeten de handelsvergunninghouders op zoek naar nieuwe producenten. Die moeten dan wel eerst allerlei testen uitvoeren om aan de kwaliteitseisen te voldoen.