Rotterdam – Arjen van Veelen, schrijver en journalist, keert in 2016 na twintig terug naar Nederland, naar zijn geboortestad Rotterdam. Hij is op slag verliefd: honderden culturen leven gebroederlijk naast elkaar, met de twinkelende torens van een wereldstad ertussen. Tot hij ziet dat hele buurten worden gesloopt, armen de stad uit worden geduwd en die torens alleen voor de rijken blijken te zijn.
Hij ontdekt dat Rotterdam een metafoor is voor een wereld waarin alles in hokjes wordt gestopt. Waarin containers uit de haven het ritme bepalen, pakketjes de straten en de huizen vullen, en beeldschermen steeds meer tussen ons in komen te staan. Steeds meer dringt de vraag zich op: waar is de mens gebleven?
Met zijn boek ‘Rotterdam – Een ode aan inefficiëntie’, dat 1 november verschijnt, schreef Arjen van Veelen een oproep tot onbeschaamde solidariteit. Een pleidooi om elkaar niet uit het oog te verliezen. En een ode aan de ingewikkeldheid, weerbarstigheid en inefficiëntie van het leven.
Arjen van Veelen – Bij Rotterdam lag ooit het paradijs – en toen kwamen de bulldozers
De Correspondent Podcast In deze podcast vertelt geboren Rotterdammer Arjan van Veelen zelf over de stad – het Rotterdam van voor zijn vertrek uit de stad en dat van na zijn terugkomst. En over “het vierkante denken”.
Is de Rotterdamse wederopbouw goed voor elk?
NRC Boekbespreking Rotterdam heeft het imago van povere stad van zich af weten te schudden. Het is nog altijd de armste gemeente van Nederland, maar toch sprankelt de stad weer. Rotterdammers zijn er zelfs trots op. Is de stad voor de bewoners net zo aantrekkelijk? Een gesprek naar aanleiding van het boek ‘Rotterdam. Een ode aan inefficiëntie’ van schrijver-journalist Arjen van Veelen.
Presentatie: Michel Krielaars Gasten: Jeroen van der Kris en Lotfi El Hamidi
ZO BELUISTER JE PODCASTS IN EEN APP
Wat zijn podcasts precies en hoe beluister je ze? NRC zet het voor je op een rij.