icebear, iceberg, ice floe
Photo by cocoparisienne on Pixabay

Meer dan honderd staatshoofden en regeringsleiders zijn vanaf vandaag bijeen op de klimaattop in de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh. Veel van hen houden vandaag en morgen een toespraak, waarin ze duidelijk maken wat ze op de bijeenkomst willen bereiken.

[…]

De komende twee weken zullen vertegenwoordigers van bijna 200 landen een poging doen om verdere klimaatverandering tegen te gaan. De wereld ligt nog altijd niet op koers om de opwarming te beperken tot 1,5 graad. De klimaatbeloftes die landen tot nu toe hebben gedaan, tellen op tot zo’n 2,5 graad opwarming. Te veel volgens klimaatwetenschappers, die eerder aantoonden dat meer dan 1,5 graad tot bijzonder grote en deels onomkeerbare gevolgen leidt.

Egypte probeert als voorzitter van de conferentie daarbij de kwetsbaarheid van Afrika te benadrukken. Gisteren werd bekend dat voor het eerst op een klimaattop ook de schade als gevolg van klimaatverandering op de agenda staat. Veel arme landen willen dat al veel langer, omdat zij kwetsbaar zijn, terwijl ze zelf weinig hebben bijdragen aan de uitstoot van broeikasgassen. Rijkere landen hielden de boot af, maar zijn nu toch overstag.

“De klimaatcrisis heeft gevolgen die verder gaan dan wat kwetsbare landen alleen kunnen dragen”, reageerde Eurocommissaris Frans Timmermans. “We hebben oplossingen nodig die inspelen op de uiteenlopende behoeften ter plaatse en die een snelle opschaling van ondersteuning mogelijk maken voor degenen die dat het meest nodig hebben.”

[…]

‘Het is tijd voor ambitieuze en geloofwaardige klimaatacties’

VN-secretaris-generaal Guterres 

De nieuwe Britse premier Sunak zal er in zijn toespraak op aandringen dat leiders in ieder geval niet terugkomen van de toezeggingen die vorig jaar in Glasgow zijn gedaan. Zo werd vorig jaar op de klimaattop afgesproken dat het gebruik van steenkool zal worden afgebouwd, en ontbossing en de uitstoot van methaan worden tegengegaan.

Onduidelijk is nog hoe het tijdens deze top zal gaan met protesten, die gewoonlijk een levendig kenmerk zijn van klimaatconferenties. Mensenrechtengroeperingen maken zich hier zorgen over, en zeggen dat Egyptische activisten niet in de buurt van de conferentie mogen komen. De bekende klimaatactivist Greta Thunberg, sinds een paar jaar vaste bezoeker van klimaattoppen, heeft gezegd deze keer thuis te blijven.

125 Miljardairs

Sommige wetenschappers en milieu- en hulporganisaties gebruiken de top als aanleiding voor het publiceren van nieuwe inzichten en rapporten. Zo komt Oxfam Novib vandaag met een publicatie waaruit blijkt dat de uitstoot en investeringen van 125 miljardairs evenveel CO2 opleveren als de uitstoot van heel Frankrijk. Hun individuele gemiddelde is daarmee een miljoen keer hoger dan de gemiddelde uitstoot van 90 procent van de wereldbevolking, aldus Oxfam Novib.