De film How to Blow Up a Pipeline doet vrij letterlijk wat de titel belooft. Het is een spannende klimaatthriller, maar laat ook in detail zien hoe saboteurs te werk gaan. Regisseur Daniel Goldhaber wil een discussie over radicale klimaatactie op gang brengen: “De klimaatbeweging moet nadenken over welke tactieken nodig zullen zijn.”
How to Blow Up a Pipeline is de verfilming van het gelijknamige manifest van Andreas Malm, de Zweedse ecoloog en activist. Hij betoogt dat vreedzame klimaatacties niet ver genoeg gaan. De straat op gaan en kruispunten blokkeren is waardevol, volgens Malm, maar de klimaatbeweging kan effectiever zijn als er ook een radicalere flank is.
Zelf liet hij de banden van SUV’s leeglopen en bezette hij een kolenmijn. Activisten moeten de fossiele industrie angst aanjagen door ‘CO2-uitstotende apparatuur’ te beschadigen, schrijft Malm.
In de filmversie, die zondag in première gaat op het Leiden International Film Festival, besluit een diverse groep klimaatactivisten om het heft in eigen handen te nemen. Ze maken zelf bommen om op twee plekken een oliepijpleiding op te blazen. De personages bespreken de ideeën van Malm en de bezwaren daartegen. Maar How to Blow Up a Pipeline is vooral ook een thriller over een gevaarlijke missie