Arme landen hebben honderden miljarden per jaar nodig door klimaatverandering

people holding signs during day
Foto van Mika Baumeister

Arme landen hebben over acht jaar al 164 tot 348 miljard euro per jaar nodig om de ergste gevolgen van klimaatverandering op te vangen, en dit bedrag zal daarna verder oplopen. Dat concludeert VN-milieuprogramma UNEP in een donderdag verschenen rapport. Het onderwerp zal hoog op de agenda staan tijdens de klimaattop in Egypte, die komende zondag begint.

Hittegolven, krachtigere orkanen en dit jaar extreme droogte in West-Europa en Oost-Afrika: klimaatverandering is niet alleen meetbaar, maar voor miljarden mensen inmiddels ook voelbaar. De zwaarste klimaatramp van 2022 trof Pakistan. Meer dan zeventienhonderd mensen kwamen om het leven door zware neerslag en overstromingen. Zulke rampen komen steeds vaker voor door klimaatverandering.

Dit gebeurt in een wereld die sinds 1900 gemiddeld ‘slechts’ 1,1 graden warmer is geworden, herinnert VN-milieuprogramma UNEP ons donderdag. Diezelfde wereld ligt ondertussen op koers voor een twee tot drie keer zo sterke opwarming.

De gevolgen van die opwarming zullen vervolgens nog met een veelvoud toenemen. Dat komt doordat de gevolgen onevenredig sterk toenemen bij hogere opwarming, en doordat veel gevolgen vertraagd optreden.

De wereld zal zich daarom niet alleen moeten inspannen om de uitstoot van broeikasgassen zo snel mogelijk te verlagen, maar zal ook moeten samenwerken om zich waar mogelijk voortijdig aan te passen aan de ergste gevolgen. Dit wordt ‘klimaatadaptatie’ genoemd.

Ruim 90 procent van benodigde geld is niet beschikbaar

UNEP is duidelijk bezorgd. Too little, too slow, het falen van klimaatadaptatie brengt de wereld in gevaar – de titel van het jaarlijkse Adaptation Gap Report windt er geen doekjes om.