LEUGEN-OP-LEUGEN OVER NAREIS-OP-NAREIS: Na bijna een jaar geeft Yesilgöz toe: cijfers die zij noemde klopten niet

Pinoccio” by antwelm is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

‘Duizenden’ keren nareis op nareis, dat had ik niet moeten zeggen, zegt Dilan Yesilgöz acht maanden later

Nareis 

Op de valreep moest minister Dilan Yesilgöz in de Kamer tekst en uitleg geven over haar onjuiste uitspraken over nareis op nareis.

„Ik weerspreek dat ik bewust zou hebben gelogen om de boel te ondermijnen, het kabinet bewust zou hebben laten vallen. Ik vind het nogal wat, om iemand maandenlang te beschuldigen van doelbewuste leugens.” De oppositie had gehoopt op een ruimhartig mea culpa van demissionair minister van Justitie en Veiligheid en VVD-leider Dilan Yesilgöz, maar donderdagavond bleef dat uit.

De Volkskrant interviewde Yesilgöz een week voor de verkiezingen. Het vraaggesprek werd, geautoriseerd, afgedrukt in de krant van zaterdag 18 november. Desgevraagd noemde zij voor het eerst een getal: ongewenste nareis-op-nareis ging om ‘duizenden mensen’, maar ‘hoeveel exact weten we niet’.

De dagen nadien suggereerde de VVD dat Yesilgöz over nareis in het algemeen had gesproken en dat de krant haar woorden verwarrend had opgeschreven. Maar een factcheck van onderzoeksplatform Pointer, waarbij de krant inzage gaf in de transcriptie van het interview, bevestigde ze dat ze dit letterlijk zo had gezegd.

De IND kwam op 16 februari 2024 alsnog met cijfers. Waarom zo laat?

Hier begint het politieke probleem voor Yesilgöz, waarvoor zij zich donderdagmiddag- en avond moet verantwoorden. De cijfers maken onomstotelijk duidelijk dat nareis-op-nareis niet ‘duizenden mensen’ betreft, maar hooguit enkele tientallen per jaar. NSC-Kamerlid Caspar Veldkamp deed een aanvullend informatieverzoek, gevolgd door Kamervragen van onder meer Kati Piri (GroenLinks-PvdA), Michiel van Nispen (SP) en Marieke Koekkoek (Volt).

VVD-leider en demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz geeft toe dat zij in de verkiezingscampagne verkeerde cijfers heeft gebruikt over het aantal asielzoekers dat via ‘nareis op nareis’ Nederland binnenkwam. Het was alleen geen bewuste leugen zoals oppositieleden beweren.

Yesilgöz had het een dag na de val van het kabinet, op 8 juli 2023, aan een talkshowtafel over “nareis op nareis op nareis”. Daarmee onderstreepte ze het belang om “grip” te krijgen op migratie. Iets dat niet lukte met de toenmalige coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie.

In een interview met de Volkskrant, een week voor de Tweede Kamerverkiezingen, plakte Yesilgöz daar een aantal aan vast. Het ging volgens haar om “duizenden mensen”. Begin dit jaar bleek alleen dat dit niet klopt. Het aantal mensen dat via nareis op nareis naar Nederland, is in werkelijkheid heel laag.

“Het is niet goed geweest, niet correct, dat ik in november in een kranteninterview het alleen heb gehad over nareis op nareis en daarbij het getal van duizenden heb genoemd”, zegt een schuldbewuste Yesilgöz tijdens een debat over de kwestie.

Als je naar de totale groep nareizigers kijkt, dan kloppen die aantallen weer wel. Nareis op nareis was een klein onderdeel daarvan. Yesilgöz: “Ik had dat absoluut beter moeten formuleren.”