PODCAST:Wie maakt een einde aan De Grote Migratieleugen?

In de politiek van de afgelopen jaren is de kloof tussen woorden en daden nergens zo schrijnend als bij het immigratiedebat.

Veertien jaar lang was de VVD de grootste coalitiepartij. Al in het verkiezingsprogramma van 2010 noemde de partij ‘het beperken van immigratie’ als een van de prioriteiten.  Voor de verkiezingen van 2012 zou zij ‘kansarme immigratie verder terugdringen’.  In het programma van 2017 wilde de partij eveneens ‘controle krijgen over de migratiestromen’.  En in 2021? We gaan ‘migratiestromen bedwingen’,  en nu voor het echie!

Maar niet heus. Telde Nederland in 2010 nog 154.000 immigranten, in 2021 waren dat er alweer 252.000.  Dat is een groei van 64 procent! In 2022 kwamen er zelfs 403.000 immigranten, maar dat kwam vooral door de oorlog in Oekraïne. 

Beeldopnamen 16 december 2021 (maar sindsdien is er weing tot niets veranderd)

Een gebroken heup en een donatie van een uitzendbureau aan een politieke partij

Roman brak zijn heup maar was niet verzekerd. Roman was vijf jaar orderpicker in de vriescellen van een groothandel in levensmiddelen. Roman werkte daar bij -25 graden. Roman is een Europeaan. Hij is geboren in Oost-Europa en spreekt Frans, Italiaans, Duits en Engels omdat hij al 25 jaar in deze landen werkt.

Op een dag is er een inval van de gemeente Rotterdam in het huis waar hij slaapt. Dat huis is van het uitzendbureau waarvoor hij werkt. In de buurt wordt overlast gemeld. Omdat er te veel mensen in het huis wonen worden een paar bewoners per direct het huis uitgezet. Ook Roman. Van de ene dag op de andere is hij dakloos, maar ook zonder baan. Het uitzendbureau ontslaat hem namelijk per direct. Hij zit een week zonder vaste woon- of verblijfplaats, in afwachting van een nieuwe toegezegde baan. Op dat moment glijdt hij uit op een nat wegdek.

Hij breekt zijn heup en moet geopereerd worden. Na zijn operatie heeft hij een verpleegbed nodig om te herstellen. Maar Roman heeft geen zorgverzekering tegen ziektekosten. En geen recht op nachtopvang nu hij dakloos is. Volgens de gemeenteregels moet je daarvoor ten minste vijf jaar ingeschreven staan bij de burgerlijke stand. Dat is lastig voor een arbeidsmigrant die afhankelijk is van dubieuze huisvesting, meestal geregeld door een uitzendbureau. En de gemeente heeft hem net dakloos gemaakt…

[…]

BEELD TER ILLUSTRATIEEye care for homeless in Paris France” by IAPB/VISION 2020 is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Hoe heeft Nederland dit laten ontstaan? Waren dat dezelfde honderdvijftig Kamerleden die in 2015 vonden dat alle dakloze mensen uit de zorgverzekering gezet moesten worden op het moment dat ze geen adres meer hebben?

Hoe gaat de politiek de migratie van arbeidsmigranten ombuigen? Een van de grootste uitzendbureaus voor arbeidsmigranten, Otto Workforce, heeft alvast 200.000 euro gedoneerd voor de verkiezingscampagne van een van de grote politieke partijen, de VVD. Deze politieke partij heeft deze donatie geaccepteerd! Logisch toch? – vinden de baas van dit uitzendbureau en deze partij.

Aan de leiding van deze partij zit wat mij betreft een extra morele verantwoordelijkheid om de onverzekerdenepidemie die straatdokters beschrijven om te buigen en oplossingen vast te leggen in het regeerakkoord!

Marcel Slockers, niet praktiserend huisarts en straatarts te Rotterdam

Hoe uitzendbureaus flink verdienen aan arbeidsmigranten

Still uit video ©RTL NIEUWS

Asperges steken, pakketjes verwerken of dieren slachten. In Nederland werken honderdduizenden arbeidsmigranten. En die blijken een lucratief verdienmodel voor uitzendbureaus, die ook huisvesting en zorg voor ze regelen. Z zoekt uit hoe sommige uitzendbureaus wel vijf keer verdienen aan één arbeidsmigrant.