Zonnepanelen zijn veel goedkoper geworden en dus kan de subsidie voor zonnestroom worden verlaagd. Dat was de inzet van het vorige kabinet, en het voornemen belandde zelfs expliciet in het regeerakkoord, deze maand precies vijf jaar geleden.
Toch staat de oude vertrouwde salderingsregeling nog altijd fier overeind, terwijl het aanvankelijke plan was om de subsidie vanaf 2020 te gaan versoberen. Maar dat werd eerst 2022, toen 2024 en inmiddels 2025. Een financiële meevaller dus voor de inmiddels 1,5 miljoen bewoners die zonnepanelen op het dak hebben.
Deze maand stond het wetsvoorstel om de subsidie te verlagen op de agenda van de Tweede Kamer, maar inmiddels is duidelijk dat het parlementaire debat op zijn vroegst aan het eind van dit jaar wordt gevoerd. In de Tweede Kamer speelt de vraag of de regeling wel strookt met Europese spelregels.
Zes vragen over de strubbelingen rond de zonnepanelensubsidie.
1 Wat houdt de salderingsregeling ook alweer in?
Wie zonnepanelen op zijn dak heeft liggen, kan met de opgewekte stroom direct zijn wasdroger laten draaien. De stroom die niet direct wordt gebruikt, gaat naar het energiebedrijf. Die zonnestroom wordt dan weggestreept (gesaldeerd) tegen de elektriciteit die op een ander moment wordt geconsumeerd. Dat kan een paar uur later zijn, wanneer de zon achter de horizon is verdwenen en het licht en de televisie aangaat. Over die ‘geruilde’ stroom wordt geen belasting betaald en dat is de subsidie van de overheid.
Het gaat om serieuze bedragen. De 1,5 miljoen bezitters van panelen betalen de overheid dit jaar volgens de Miljoenennota 252 miljoen euro minder energiebelasting.
De salderingsregeling bestaat al sinds 2004 en in de loop van de tijd zijn de kosten van zonnestroom flink teruggelopen. Wie nu tien panelen op zijn dak legt, is volgens voorlichtingsbureau Milieu Centraal zo’n 4.500 euro kwijt. De tien panelen leveren bij een gunstige ligging gemiddeld 510 euro per jaar op. In het eerste jaar is dat zelfs 770 euro. Eerder onderzoek van PwC leverde als conclusie op dat mensen in zonnestroom willen investeren als ze de kosten binnen negen jaar terugverdienen.