Dakloze mensen organiseren prijs voor het schrijnendste geval van leegstand
Ondanks de wooncrisis staan er in Den Haag duizenden panden leeg. Een groep dakloze mensen organiseert daarom in samenwerking met het Straat Consulaat een ludieke wedstrijd voor het schrijnendste geval van leegstand. ‘Hoe kan ik aan het werk gaan als ik niet eens een dak boven mijn hoofd heb?’
Dit artikel is afkomstig uit de Volkskrant. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de kranten en tijdschriften op NU.nl. Daar lees je hier meer over.
Wijnand (51) is dakloos. Op de hoek van de Lange Lombardstraat staart hij vol ongeloof naar een van de mooiste leegstaande panden van Den Haag. Eerst verloor Wijnand – een lange, welbespraakte man – zijn moeder na een lang ziekbed. Daarna raakte hij alles kwijt: zijn mentale gezondheid, zijn baan als ICT-manager en uiteindelijk ook zijn huis. Wijnand wil niets liever dan zijn leven weer op de rails krijgen. Alleen: de wachtlijst voor een nieuwe woning bedraagt maar liefst vijf jaar.
Het steekt Wijnand daarom dat het Zusterhuis met zijn sierlijke glas-in-loodramen en zijn lieflijke kapelletje al sinds 2001 leegstaat. Het 3.000 vierkante meter grote gebouw, waar vroeger de zusters van het Westeinde Ziekenhuis woonden, bevindt zich nota bene in het centrum van Den Haag. “Hier zouden zo zestig appartementen in passen”, zegt Wijnand.
Het Zusterhuis is een van de vijf genomineerde panden om de Haagse ‘leegstandsaward’ te winnen. Deze ludieke prijsactie wordt georganiseerd door de Achterban, een groep (ex-)dakloze mensen, die verbonden is met het Straat Consulaat, een belangenorganisatie voor daklozen. Zij willen vastgoedeigenaren en de gemeente oproepen om leegstaande panden te gebruiken om daklozen aan een thuis te helpen.
“Het is toch idioot dat er in Den Haag zo’n 15 duizend panden leegstaan, terwijl er meer mensen dan ooit een dak boven hun hoofd nodig hebben”, zegt belangenbehartiger Sanne van Meggelen van het Straat Consulaat.
Collega Peter Bos vindt dan ook dat de gemeente zich niet uitsluitend moet richten op de bouw van nieuwe woningen. “Het duurt zeker tien jaar om nieuwbouwplannen van de grond te krijgen”, zegt hij. “Een bestaand gebouw kan in één jaar bewoonbaar worden gemaakt.”