Albert Heijn stopt bloedplasma in gehakt: ‘Als je iets voor klimaat wil doen, moet je minder vlees eten’

soda, burger, drink
Photo by flutie8211 on Pixabay

Albert Heijn gaat minder vlees in zijn hamburgers stoppen en vult ze aan met rundereiwit uit bloedplasma, een bijproduct van de slacht. Hier komen veel voordelen bij kijken. ,,Bloed zit vol waardevolle stoffen’’, stelt een expert. Een kijkje in de proefkeuken bij Hilton Foods.

[…] Hamburgers, chipolata’s en gehakt waar rundereiwit uit bloedplasma aan is toegevoegd.

Het ziet eruit als elk ander vlees, en het voelt precies hetzelfde aan. En als de kok het vlees in de pan gooit, bakt het normaal. Maar volgens Albert Heijn is hier toch echt sprake van een innovatie. Door het gewonnen rundereiwit aan het vlees toe te voegen, is er minder ‘echt vlees’ nodig. In het geval van gehakt kan 10 procent minder vlees worden gebruikt, en bij de hamburgers en chipolataworsten is de reductie zelfs 20 procent.

Dat is ten eerste duurzamer, ten tweede hoeven er 10 tot 20 procent minder dieren te worden geslacht. En ten derde is het goedkoper voor de klant.

[…]

Bron van ijzer

Martijn Katan, hoogleraar in de voedingsleer aan de Vrije Universiteit Amsterdam, vindt de vondst van Albert Heijn ‘een prima idee’. ,,Bloed zit vol waardevolle stoffen; vroeger kochten mensen nog wel eens bloedworst, een geweldige bron van ijzer.”

Ook andere elementen van het rund zouden we best mogen gebruiken, zegt hij. ,,De beste delen van het beest zijn de ingewanden; de lever, nieren, het hart. Die zijn het rijkst aan vitamines, mineralen en ijzer, en bevatten weinig vet. Maar mensen zijn het niet gewend. Eigenlijk gooien we de beste delen weg.’’

[…]

Dus, zegt Katan: ,,Het is prima om alle delen van het dier te gebruiken, maar het blijft kruimelwerk. Als je echt iets voor het klimaat wil doen, zul je minder vlees moeten eten.’’