Is kweekvlees duurzamer dan ‘normaal’ vlees?
Een driekoppig panel van ‘proefkonijnen’ kreeg vorige week voor het eerst een worstje van kweekvlees voorgeschoteld. In het lab gekweekt vlees wordt vaak aangehaald als diervriendelijk alternatief. Op NUjij vroegen lezers zich af: hoe duurzaam is kweekvlees eigenlijk?
Kweekvlees – ook wel gecultiveerd vlees – wordt gemaakt in een bioreactor in het laboratorium. Wetenschappers nemen een stamcel van de huid van een varken of koe. Die cellen worden in het lab vermenigvuldigd en opgekweekt tot vet- of spierweefsel. Dat proces duurt een paar dagen.
Bij Meatable kweken ze varkensworstjes. Naast het dierlijke vet, wordt er bindmiddel, kikkererwten en soja toegevoegd voor de structuur. “De worstjes zijn voor een derde van gecultiveerd vet en de rest is plantaardig”, vertelt Bo de Koning van de start-up.
In het laboratorium in Leiden vond onlangs de proeverij plaats. Volgens het panel smaakte de gekweekte worst naar “ambachtelijk” vlees. En dat terwijl er geen dier voor is geslacht.
Kweekvlees stoot minder uit, maar heeft hoog energieverbruik
Op gebied van dierenleed een verbetering dus. Maar hoe zit het met de voetafdruk van kweekvlees?
[…]
De gemene deler in de studies is dat er veel minder land en water nodig is voor de productie van kweekvlees dan van regulier vlees. Bij de productie van vlees wordt bovendien veel CO2, stikstof en methaan uitgestoten. Het houden en voeden van vee is op dat vlak belastender voor klimaat en milieu.
In een studie van CE Delft uit 2023 wordt de voetafdruk van kweekvlees in 2030 vergeleken met die van kip, omdat de productie op dit moment relatief veel energie verbruikt. Denk aan de bioreactor in de labs, water en elektriciteit, maar ook productie van ingrediënten als soja. Wetenschappers en bedrijven verwachten dat het energieverbruik daalt met efficiëntere techniek en meer hernieuwbare energie in de productieketen.