Kemphanen van Amsterdams warmtenet nu toch eensgezind: ‘Den Haag moet eindelijk in actie komen’

Vattenfall Warmtenet © Nijkamp Aanneming http://www.nijkampaanneming.nl/

Energiebedrijf Vattenfall, de gemeente Amsterdam en de woningcorporaties lagen met elkaar overhoop omdat ze niet wilden opdraaien voor de gestegen kosten van het warmtenet. Dinsdag schrijven de drie ineens een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer. Hoe zit dat?

De energietransitie liep afgelopen maanden in de hoofdstad tegen een muur op. De plannen om zo’n tienduizend sociale huurwoningen aan te sluiten op een warmtenet zijn stilgezet omdat energiebedrijf Vattenfall, de gemeente Amsterdam en de woningcorporaties geen van allen willen opdraaien voor de gestegen kosten.

Het conflict ontstond toen huurders die in Amsterdam-Noord net waren aangesloten op een warmtenet van Vattenfall te horen kregen dat ze dit jaar 200 euro meer moeten betalen voor hun vastrecht. De bewoners hadden juist de garantie gekregen dat het warmtenet niet duurder zou zijn. Uit woede over de onverwacht hoge prijsstijging staakten de corporaties hun medewerking aan het van het gas halen van sociale huurwoningen.

In Den Haag presenteerde energieminister Rob Jetten (D66) anderhalve week geleden een spoedwet die de maximale verhoging van warmtetarieven per 1 januari 2025 inperkt. Maar die noodgreep bleek weer een brug te ver voor Vattenfall. Dus ligt de bouw stil.

Dinsdag schrijven de drie kemphanen uit Amsterdam ineens een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer. Woensdag debatteert de Kamer over de Spoedwet van Jetten. Maak tempo met de Warmtewet, die al zo’n zeven jaar op zich laat wachten, schrijven Zita Pels (Wethouder Energie, GroenLinks), Anne-Jo Visser (directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties) en Ahmed Abdisalaam (directeur Vattenfall Warmte). Daarnaast is er in hun ogen ook gewoon meer geld nodig om te zorgen dat een warmte-aansluiting voor klanten de beste keuze is en dat de energiebedrijven en verhuurders er geen verlies op lijden.