Yesilgoz overdrijft probleem van ‘nareis op nareis’

Kreta 2022 tiny houses” by williespictures is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

VVD-lijsttrekker Dilan Yesilgöz heeft het tijdens de campagne regelmatig over de ‘vele’ gevallen waarbij meerdere gezinnen naar Nederland komen op één verblijfsvergunning. Ze zei onder meer: „Het gaat over duizenden mensen – hoeveel exact weten we niet.” Maar die ‘duizenden’, dat klopt niet. En ook de bewering dat grote groepen asielzoekers hierheen komen omdat ons beleid op gezinshereniging veel soepeler is dan buurlanden, valt moeilijk te onderbouwen.

Deze factcheck is uitgevoerd in het kader van de gezamenlijke factcheckmarathon van het AD, Nieuwscheckers en Pointer (KRO-NCRV) in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november 2023. Bekijk hier alle factchecks.

Gezinshereniging voor asielzoekers is een van de speerpunten van de verkiezingscampagne van Dilan Yesilgöz (VVD). Sinds de val van het Kabinet in juli beweert de VVD-lijsttrekker dat veel asielzoekers onterecht meerdere gezinnen achter elkaar naar Nederland halen, de ‘nareis op nareis’. Direct na de val van het kabinet zei ze bij Op 1 dat het om ‘enorm veel’ mensen zou gaan. Dit probleem aan banden leggen, en breder de gezinshereniging sterk inperken, zou een groot verschil maken voor de asielinstroom, is het verhaal.

Na maandenlang spreken over vage maar grote aantallen mensen die misbruik maken van het soepele Nederlandse beleid, werd de VVD-lijsttrekker het afgelopen weekend ineens specifieker. In een interview in De Volkskrant zei ze: „Het gaat over duizenden mensen – hoeveel exact weten we niet.”

[…]

Conclusie

Nederland heeft inderdaad op sommige punten ietsje soepeler asielbeleid dan buurlanden. Ons asielbeleid is echter een van de laatste en minst belangrijke zaken die asielzoekers overwegen voordat ze hun asielverzoek doen. Er komen niet duizenden mensen via gestapelde gezinsprocedures naar Nederland. Ook het beeld dat sleutelen aan asielbeleid een wezenlijk verschil zal maken voor de instroom, klopt niet.

Als Nederland aantrekkelijk is voor migranten is dat voornamelijk vanwege veiligheid, werkgelegenheid en bestaande connecties met mensen die hier wonen.