Stress en vet – Rotterdammer heeft ze meer dan anderen
[…]
Omdat het eten aan boord van de ferry duur is, besloten we na aankomst op zoek te gaan naar het roemruchte ontbijt, de full English. Bonen in tomatensaus, black pudding, worstjes, flauwe champignons, toast, brown sauce en loads of butter. Natuurlijk aten we die dag ook scones met clotted cream, gingen we voor een cheeky Nando’s langs de populaire Zuid-Afrikaanse voedselketen en aten we als avondeten fish and chips. Tussendoor dronken we behoorlijk wat Guinness.
[…] Daarbij wordt ultrabewerkt voedsel in verband gebracht met een verhoogde kans op kanker, chronische ziektes en verpeste darmflora.
In de voorspelling van de WHO konden we ons wel vinden, na die dag van dichtslibbende aderen. Maar wat we niet wisten is dat het in onze thuisstad misschien wel evenzo erg is.
In 2018 had de helft van de Rotterdammers overgewicht. Rotterdamse kinderen tot 11 jaar hebben twee keer vaker overgewicht dan kinderen in de rest van het land.
Per buurt zijn de verschillen groot. De wijken op het armere Zuid voeren de overgewichtslijsten aan, terwijl rijke buurten als Kralingen en Hillegersberg juist helemaal onderaan staan. 15 procent van de Nederlanders heeft obesitas, zo’n 2,6 miljoen mensen.
In Rotterdam-Zuid schommelt dit percentage rond de 22 procent. In het rijke Amsterdam-Zuid ligt dat percentage onder de 10. Het verschil in levensverwachting tussen de twee stadsdelen is dertien jaar. Een schande, natuurlijk.
Cynisme
Nederlandse bedrijven geven 1,6 miljard euro per jaar uit aan reclame voor ongezond eten en 400 miljoen aan reclame voor gezond eten.
Het is wetenschappelijk bewezen dat deze reclames de voedselkeuze beïnvloeden. Bedenk daarbij dat tussen 2004 en 2018 in de armste buurten van Rotterdam het aantal aanbieders van goedkope fastfood met 57 procent toenam, tegenover slechts 5 procent in rijke buurten.
Als u nu ‘eigen verantwoordelijkheid’ wil uitbraken, neem dan een Rennie
Jonasz Dekkers is filosoof en politicoloog.