Geen nieuwe universitaire samenwerkingen met fossiele bedrijven, basta!
Universiteiten moeten samenwerking met Shell, BP of Total staken, anders zijn zij medeplichtig aan schade toegebracht aan het klimaat, menen Frans-Willem Korsten, Geert-Jan Kroes en Gerrit Schaafsma.
Volgens het KNMI was 2023 het warmste jaar ooit in Nederland. Op de recente klimaattop COP 28 bleek dat onze aarde afstevent op een opwarming met 3 graden. Dat is er (ruim) één te veel. In 2023 verscheen in Nature een artikel waaruit blijkt dat veilige grenzen van het klimaat overschreden worden bij een stijging met 1,5 graad. Bij grotere temperatuurstijgingen kan het klimaat onstabiel worden omdat kantelpunten overschreden worden, bijvoorbeeld omdat het poolijs smelt. Tegen deze achtergrond delibereren de besturen van de Nederlandse universiteiten of ze nog wetenschappelijke samenwerkingen willen met fossiele bedrijven, zoals Shell.
Niet toevallig verscheen op 3 januari een ‘Nieuwjaars-goed-nieuws-interview’ in De Telegraaf waarin Shell-topman Frans Everts een podium kreeg om zijn bedrijf als duurzaam te beschrijven. Dat Shell zijn best doet groen over te komen, maakt duidelijk dat het concern toenemende druk voelt. Dus wat moeten de universiteiten doen: Shells zogenaamde transitiepogingen vertrouwen? Of juist nu zeggen: basta, het is genoeg geweest?