Bouw eerste waterstofnetwerk begint: Nederland wil ‘energiehub’ zijn

BEELD TER ILLUSTRATIE Hydroxeen-transformatiefabriek in elektrische energie
2018. Sotavento. Planta de transformación de hidróxeno en enerxía eléctrica” by Luis Miguel Bugallo Sánchez (Lmbuga) is licensed under CC BY-SA 4.0

De bouw van het eerste groene waterstofnetwerk in Nederland gaat van start. Leidingen van in totaal 1.200 kilometer moeten de Rotterdamse Maasvlakte vanaf 2025 verbinden met de industrie in binnen- en buitenland. Zo’n netwerk kan Nederland op de kaart zetten als “energiehub van Europa”.

Afgelopen weekend gaf koning Willem-Alexander het officiële startsein voor de bouw van het eerste waterstofnetwerk van Nederland. Een hele rits aan ondergrondse buizen van Gasunie moet binnenkort groene waterstof gaan vervoeren van de Maasvlakte naar de rest van het land én het buitenland.

Het eerste deel dat wordt aangelegd is een leiding van 30 kilometer tussen de Tweede Maasvlakte naar de raffinaderij in Pernis. De infrastructuur moet in 2025 klaar zijn. Vanuit die plek wordt gebouwd aan een netwerk van 1.200 kilometer, waarvoor deels aardgasleidingen hergebruikt worden. Het plan kost 1,5 miljard euro en zal uiteindelijk de industriële regio’s van Nederland, Duitsland en België met elkaar verbinden.

[…]

Wat is waterstof?

Waterstof is een alternatief voor aardgas en andere fossiele brandstoffen. Nu wordt waterstof nog gemaakt uit aardgas en daar komt CO2 bij vrij. Dit heet grijze waterstof. Als de CO2 wordt afgevangen en onder de grond wordt opgeslagen, noemen we het blauwe waterstof.

Het is ook mogelijk om waterstof te maken door water te splitsen in waterstof en zuurstof. Dat proces heet elektrolyse. Bij groene waterstof gebeurt dat met elektriciteit uit hernieuwbare bronnen, zoals zon en wind. De groene waterstof die we in Nederland gaan produceren, zal vooral ingezet worden voor de industrie en transportsector. Ook kan de waterstof gebruikt worden om bijvoorbeeld zonnestroom in op te slaan.