Dierentuinen veranderen: ‘Ze moeten met de tijd mee en dat beseffen ze goed’
Grotere verblijven, meer ruimte voor educatie en meer aandacht voor het welzijn van de dieren: dierentuinen voeren steeds grotere veranderingen door in hun parken, en denken na over andere functies dan het houden van dieren. Ze moeten wel, door nieuwe regels, maar ook omdat het publiek dat van ze vraagt.
Zo zitten de leeuwen in Artis in Amsterdam sinds een maand in een nieuw verblijf, dat een stuk groter is dan het oude. En vandaag heeft Diergaarde Blijdorp in Rotterdam een ‘masterplan’ gepresenteerd: daar willen ze van dierentuin naar ‘natuurherstelorganisatie’, door te investeren in het herstellen van de natuurlijke leefgebieden van de dieren die in het park leven.
“Wat wij willen doen is niet alleen zorgen dat een soort behouden blijft”, zegt directeur Erik Zevenbergen. “We zijn heel goed in staat om die reservepopulatie aan te leggen. Maar er moet een hoger doel zijn, in de zin van: ze moeten ook een keer terug.”
Daarnaast moet het natuurlijke leefgebied ook beter nagebootst worden in de Diergaarde zelf. Zo moet het gebied waar de olifanten kunnen lopen door het hele park getrokken worden, zodat de dieren meer ruimte krijgen.