Zo denken partijen over studeren in het Engels, arbeidsmigratie en asiel

ai generated, children, group, migration
Photo by geralt on Pixabay

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen duikt NU.nl in de verschillende verkiezingsprogramma’s van partijen. Deze keer: migratie. Over het beperken van het aantal internationale studenten, de uitbuiting van arbeidsmigranten tegengaan en het altijd gevoelige thema asiel.

Door migratie kwam er vorig jaar een stad als Tilburg (225.000 inwoners) bij in Nederland. In 2022 immigreerden iets meer dan 400.000 mensen naar Nederland en gingen zo’n 180.000 mensen weg.

Dat het migratiesaldo zo hoog was komt vooral door de Oekraïense vluchtelingen. Sinds 2002 kwam het saldo alleen in 2019 en 2021 (net) boven de 100.000 uit.

Vrijwel alle politieke partijen willen meer controle op de hoge migratie krijgen, onder meer vanwege de grenzen aan de gezondheidszorg en het tekort aan huizen.

Het vorige kabinet wilde ook “grip” krijgen op migratie. Ministers van VVD, D66, CDA en ChristenUnie spraken maandenlang over arbeids-, asiel- en studiemigratie. Uiteindelijk viel het kabinet over gezinshereniging voor vluchtelingen.

Wat staat er nu in de verschillende verkiezingsprogramma’s over al deze soorten migratie?