Boswachters willen nu actie voor natuur in onze regio: ‘Biodiversiteit holt achteruit’

Vlaardingervaart” by kees torn is licensed under CC BY-SA 2.0

De boswachters van Natuurmonumenten hebben een gezamenlijke, landelijke oproep aan het huidige en toekomstige kabinet gedaan om de plannen voor natuurbehoud in de toch al zo broze natuurgebieden nu écht te gaan uitvoeren. “Zorg dat de natuur niet langer in de wachtstand staat”, zegt Natascha Hokke, boswachter in natuurgebied Vlietlanden bij Vlaardingen.

“In alle natuurgebieden gaat de biodiversiteit heel hard achteruit”, legt Hokke maandagochtend uit tijdens een wandeling door de Vlietlanden. “Wij boswachters en onze vrijwilligers werken elke dag heel hard, maar door bedreigingen van buitenaf, zoals stikstof, waterkwaliteit en droogte, is het dweilen met de kraan open.”

[…]

Belabberde waterkwaliteit

Ook de Vlietlanden kennen hun eigen set unieke problemen. Met name de belabberde waterkwaliteit baart Hokke (en haar collega’s) veel zorgen. “Ons probleem hier is eigenlijk onzichtbaar. Je ziet het niet, je ruikt het niet, maar er worden al jaar en dag te hoge concentraties bestrijdingsmiddelen in ons water gemeten.”

De gevolgen van dat vervuilde water zijn misschien minder zichtbaar dan uitgedroogde heides, maar daarom niet minder ernstig.

“Dat heeft invloed op de waterbeestjes, zoals de larven van libellen, slakken en waterpissebedden. Je ziet dat het er minder zijn.” Dat lijkt wellicht niet zo’n groot probleem, maar die beestjes vormen een belangrijke voedingsbasis voor andere diersoorten, legt Hokke uit.