Boos, bang en verdrietig: een op de vijf jongeren ervaart klimaatstress
Een op de vijf jonge mensen zegt regelmatig tot vaak stress te voelen als ze aan de klimaatcrisis denken. Ze voelen zich moedeloos, machteloos, piekeren er over of slapen slecht. Dat blijkt uit een onderzoek van Ipsos in opdracht van Milieudefensie Jong.
Voor het onderzoek zijn duizend mensen tussen de 16 en 30 jaar ondervraagd. Het grootste deel van de ondervraagden vindt volgens de onderzoekers klimaatverandering problematisch en ervaart negatieve gevoelens bij de gedachte eraan. Een kwart geeft aan dat er juist te veel aandacht voor de crisis is en 16 procent vindt dat klimaatverandering een punt van aandacht is, maar grotendeels wordt overdreven.
Boos, angstig en verdrietig. Het zijn (negatieve) gevoelens die bijna alle ondervraagden herkennen als ze denken aan klimaatverandering. Degenen bij wie zich dit omzet in echte klimaatstress (21 procent) hebben vaak ook lichamelijke klachten als vermoeidheid en hoofdpijn. Het gaat bij die groep volgens de onderzoekers vaker om hoogopgeleiden dan praktisch geschoolden en ze zijn vaker man dan vrouw. Vrouwen hebben ondanks klimaatstress toch vaker de overtuiging dat er nog iets tegen de opwarming te doen valt.
Twijfel over kinderen
Bijna een kwart van alle ondervraagden geeft aan te twijfelen over een kinderwens. Voorzitter van Milieudefensie Jong Winnie Oussoren (20) kan het zich wel voorstellen: “Dat je denkt: waarom zou ik kinderen willen op een wereld die steeds minder leefbaar wordt. Het geeft aan hoe diepgeworteld deze zorgen zijn.”