Kabinet pleegt onbehoorlijk bestuur met natuurvergunning voor Schiphol

Schiphol Tails” by caribb is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Minister Christianne van der Wal zoekt de grenzen van behoorlijk bestuur op met het verlenen van de natuurvergunning aan Schiphol. Ze kiest welbewust een werkwijze waarvan vooraf al bekend is dat deze geen stand houdt bij de rechter.

Dit blijkt uit interne documenten die eerder werden verkregen met een beroep op de Wet open overheid. De scenario’s zijn op 17 december 2021 besproken door topambtenaren van de ministeries van Landbouw (LNV) en Infrastructuur (I&W).

[…]

Nu de minister hier bewust kiest voor een onhoudbare referentiesituatie levert dat grote juridische risico’s op. Maar, zo stellen de ambtenaren, “deze keuze moet dan wel hard worden vastgelegd met Schiphol, maar mogelijk negatieve uitspraak van de rechter komt pas over jaren, dan is een deel van de maatregelen al ingevoerd waardoor de juridische kwetsbaarheid lager is”.

Niets te maken met natuurbescherming
Hier zien we een overheid aan de gang die bewust uitgaat van foute uitgangspunten en het daarmee op rechtszaken laat aankomen om een commercieel vliegveld – nota bene een staatsdeelneming – optimaal te faciliteren terwijl het grote schade aanricht aan kwetsbare natuurgebieden. Geheel tegen de bedoeling van de wetgeving in.