Eva kan ‘never ever ever’ meer zonder haar aangepaste auto, maar de auto-aanpassers hebben het moeilijk
Vrijheid is wat de auto voor velen belichaamt maar voor mensen met een lichamelijke beperking geldt dat helemaal. „Ik vind rijden ontzettend lekker”, zegt Eva Eikhout (27) tijdens een rit in haar omgebouwde Volkswagen Transporter. Ze rijdt sinds zeven jaar zelf. „Ik weet nog dat ik de auto ging ophalen. Ik was zo blij dat ik heel hard moest huilen.”
Het allermooiste is dat je op de weg niet voortdurend wordt herinnerd aan je beperking, zegt Eva Eikhout. Ze omschrijft haar beperking zelf als „een grotendeels afwezigheid van ledematen”, ze is slechts 1.14 meter groot, maar tijdens het autorijden merkt niemand daar iets van.
Wat ik funny vind: als mensen naar de chauffeur zoeken en niet in de gaten hebben dat ik dat zelf ben
Eva Eikhout
„Wat ik stiekem heel lekker vind is dat je in de auto niet anders bent dan de rest. In het verkeer kun je blenden. Mensen toeteren naar mij zoals ze naar anderen toeteren. En wat ik ook wel funny vind, is dat als ik de auto uit stap, andere mensen naar de chauffeur zoeken en niet in de gaten hebben dat ik dat gewoon zelf ben.”
Ze geeft gas, stuurt en remt met kleine bewegingen van haar armpje op een joystick. Ze schakelt Flitsmeister in, de app die waarschuwt voor snelheidscontroles. „Ik rijd vaak te hard en ik heb veel te veel boetes gekregen.”
We hebben afgesproken in het Betuwse Andelst, op de hoofdvestiging van een bedrijf dat auto’s aanpast aan de individuele behoeften van mensen met een lichamelijke beperking. Deze bedrijven luiden de noodklok, nu zij steeds vaker moeite hebben reguliere auto’s om te bouwen. „Nieuwe systemen om bestuurders te helpen bij het autorijden kunnen ons straks flink in de weg gaan zitten”, zegt Jan Jonkheid, mede-eigenaar van Bever.