Grote zorgen om RET: serieus financieel probleem voor de komende vijf jaar
Er zijn grote zorgen over de financiële situatie van de RET. Er is veel geld nodig om de problemen op te lossen. De vraag is wat de reiziger daarvan gaat merken.
De financiële situatie van het Rotterdamse vervoersbedrijf is de afgelopen jaren zwaar verslechterd. Maar de RET vreest ook de komende jaren een verslechtering van de resultaten. En er wordt gevreesd voor aanmerkelijke tekorten en een serieus financieel probleem voor de komende vijf jaar. Achter de schermen woedt inmiddels een felle discussie over hoe die problemen moeten worden opgelost en wie daarvoor moeten betalen
De RET kampt nog altijd met veel minder reizigers dan voor corona. Het aantal reizigers ligt nu op 90 procent van het niveau vóór de pandemie. En dat terwijl juist was gerekend op een flinke groei: het aantal passagiers ligt liefst 18 procent lager dan waar in de prognoses op was gerekend. […]
Personeelstekort
Intussen kampt de RET ook nog eens met een enorme toename van de energiekosten: die zadelen de RET dit jaar op met 40 miljoen euro extra kosten, op een begroting van 500 miljoen euro. En dan heeft de RET ook nog eens een verouderd personeelsbestand en een hoog ziekteverzuim, waardoor relatief veel mensen extern moeten worden ingehuurd en regelmatig diensten uitvallen door personeelstekort.
[…]
Prijsverhoging
Eén van die oplossingen kan een prijsverhoging zijn, maar daar is de gemeente volgens betrokkenen faliekant tegen. Begin dit jaar zijn de prijzen al ruim zeven procent omhoog gegaan. Een nieuwe forse prijsverhoging zou het OV in Rotterdam voor veel mensen onbetaalbaar maken, is de angst in het stadhuis. Maar er moet wel iets gebeuren: dit jaar kan de RET nog interen op het eigen vermogen, maar voor komend jaar is externe steun hoe dan ook nodig.De Rotterdamse gemeenteraad vergadert vanavond in een geheime, besloten vergadering over de situatie. De betrokken partijen willen niet reageren.