Schrappen windmolens zorgt voor verbazing: ‘De noodzaak is nog duidelijker dan tien jaar geleden’
Lansingerland moet eerst met de andere regiogemeentes in gesprek voor het definitief stopt met de plannen voor windmolens.
Die oproep doet Jan van Belzen, voorzitter van het Convenant Windenergie in de Rotterdamse regio. ,,Ik snap dat het lastig is. Maar je bent er als bestuurder juist voor de lastige zaken. Dus blijf met ons in gesprek.”
Burgemeester en wethouders van Lansingerland erkenden donderdag te willen stoppen met de zoektocht naar locaties voor nieuwe windmolens. Volgens D66-wethouder Michiel Muis is het geen kwestie van onwil: ,,Het komt erop neer dat er geen ruimte is voor windenergie in onze gemeente.”
En dat terwijl er al jaren in de regio over wordt gesproken. ,,Ik ben verbaasd, maar ik doe een klemmend beroep op Lansingerland om met ons in gesprek te gaan”, zegt Van Belzen. ,,En vóórdat men het in de raad behandelt. Wij steken de hand uit.” De raad van Lansingerland praat eind juni over het voorstel.
We moeten de moed niet verliezen
Jan van Belzen, Voorzitter windconvenant, en oud-burgemeester van Barendrecht
De Rotterdamse regio moet voor 2025 nieuwe windmolens realiseren met een totaal vermogen van 150 megawatt. Onlangs dreigde Schiedam ook al af te haken. ,,Ik snap dat gemeentes op de mitsen en maren stuiten nu de deadline dichterbij komt”, zegt Van Belzen. ,,Maar blijf aan tafel, vraag om hulp. Juist in moeilijke trajecten moeten we elkaar vasthouden.” Of de Rotterdamse regio de ambitie voor 2025 gaat halen? Van Belzen durft er geen volmondig ‘ja’ op te zeggen. ,,Maar we moeten de moed niet verliezen. De noodzaak is nog duidelijker dan tien jaar geleden.”
De Rotterdamse wethouder Chantal Zeegers zegt dat ze alleen in gesprek wil met Lansingerland als het pas op de plaats maakt. ,,Anders heeft het geen zin.”