Waarom je geen potgrond met turf moet kopen: ‘Natuurgebieden vernietigd’
Nu het zaai- en plantseizoen weer is begonnen, gaan de zakken potgrond als warme broodjes over de toonbank in tuincentra, supermarkten en bouwmarkten. Karin Bodewits is bioloog en vraagt al jaren aandacht voor – in haar ogen – een grote misstand: “Mensen denken goed bezig te zijn, maar hebben niet in de gaten dat voor die zakken in de Baltische staten natuurgebieden worden vernietigd.”
Natuurgebieden vernietigd? Bij een deel van de milieubewuste consumenten is het al jaren bekend, bij een ander deel niet: in de meeste zakken potgrond die te koop worden aangeboden in tuincentra zit turf, grond afkomstig uit hoogveenmoerassen.
Die veenmoerassen hebben een hoge natuurwaarde met unieke flora en fauna. Het is gevormd doordat plantenresten zich honderden tot duizenden jaren hebben opgestapeld. Het afgraven ervan is onomkeerbaar, zeggen deskundigen. Het komt niet meer terug.
In de moerassen ligt ook nog eens enorm veel koolstof opgeslagen – 644 gigaton. Dat is meer dan alle bossen ter wereld samen. Bij het droogleggen komt het broeikasgas CO2 vrij.
Allemaal redenen dus om wat meer waardering te hebben voor die veengebieden. In Nederland zijn de restjes hoogveen Europees beschermd omdat ze aangewezen zijn als natuurgebied, zoals Haaksbergerveen (zie foto) in Overijssel. In ons land wordt niks afgegraven.
Dat maakt het extra opvallend dat Nederland wél turf uit andere landen haalt om het hier in zakken te verkopen. Naast Estland wordt de potgrond gewonnen in Duitsland, Finland, Ierland, Letland, Litouwen, Polen en Zweden.
Label voor verantwoorde veenwinning
Om negatieve effecten van de turfwinning in Europa te minimaliseren is het Responsible Produced Peat (RPP) label opgezet. Waardoor natuurgebieden met hoge ecologische waarde behouden blijven en ‘rehabilitatiemaatregelen van veengebieden na de turfwinning’ voorgeschreven is. De Nederlandse branchevereniging voor potgrond en substraatfabrikanten (VPN) heeft als beleidsdoel dat 100 procent van het veen afkomstig is van RPP gecertificeerde veenderijen in 2025. De effecten voor biodiversiteitsverlies worden zo beperkt, maar zullen niet afwezig zijn.
Bron: Officiële bekendmakingen