‘Graaiflatie was er wel degelijk: prijzen 20 procent extra verhoogd’

Collage of Venezia” by thetimchannel is licensed under CC BY 2.0

Graaiflatie in Nederland? Vorig jaar zijn de prijzen van producten wel degelijk veel sterker gestegen dan de prijzen van onder meer grondstoffen en energie, zegt Hugo Erken, econoom bij RaboResearch.

De prijzen van boodschappen, benzine en energie zijn het afgelopen jaar hard gestegen. En daarbij was er ook sprake van ‘graaiflatie’, prijzen zijn meer verhoogd dan strikt noodzakelijk, aldus Erken.

Volgens hem hebben ondernemers de prijzen ‘al snel’ met 20 procent meer verhoogd dan de gestegen productiekosten rechtvaardigden.

Gebruikmaken van de situatie?

Het is lastig na te gaan waarom ondernemers dat hebben gedaan, zegt Erken. “Misschien zijn er ondernemers die gebruikmaakten van de situatie, dat zal ongetwijfeld voorkomen.”

Maar er zijn volgens hem misschien ook ondernemers die vooruitlopen op loonstijgingen waar ze mee te maken krijgen. Volgens cijfers van de Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN), die betrokken is bij het merendeel van alle 850 Nederlandse cao’s in Nederland, stegen in april lonen in nieuw afgesloten cao’s met 7,5 procent.

Als het gaat om producten die we allemaal nodig hebben, dan is het de vraag of het een goede gang van zaken is dat de prijzen zo hard zijn verhoogd, aldus Erken.

‘Steunpakketten erg ongericht en fors’

Maar er zijn ook forse steunpakketten voor consumenten geweest, zegt hij. Voor een deel kwamen die terecht bij mensen met een smalle beurs en dat is volkomen terecht, aldus Erken.

“Maar de steunpakketten waren wel erg ongericht, en misschien ook wat fors. En ze kwamen voor een deel ook terecht bij huishoudens die het geld misschien helemaal niet nodig hadden, en het misschien hebben uitgegeven aan luxe etentjes of vakantie.”