Rotterdammers meten luchtkwaliteit in hun buurt: ‘Ik schrok me dood toen ik dit zag’

smog boven de botlek” by Herman Beun is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Als Rik de witte luchtfilter in zijn huis vervangt, is die donkergrijs. “Ik schrok me dood toen ik dit zag. Dit is dus wat je in huis inademt.” Rik Dalmeijer woont vlakbij de A16 en de Abraham van Rijckevorselweg in Rotterdam-Kralingen en is één van de meer dan vijfhonderd Rotterdammers die de luchtkwaliteit in hun buurt meten. De vraag is hoe lang nog, want de zogeheten Luchtclub houdt op te bestaan.

Er zijn verschillende redenen waarom mensen meedoen aan de Luchtclub. “Mensen vinden het interessant om de luchtkwaliteit vanaf hun eigen balkon of in hun eigen straat te meten. Dat kan vanuit bezorgdheid zijn, of het zijn mensen die de technische kant interessant vinden, of met de meetresultaten iets willen aantonen”, vertelt Peter van Breugel bij OPEN Rotterdam. Hij is luchtkwaliteitspecialist bij de Milieudienst Rijnmond (DCMR).

Volgens Van Breugel is er bij deelnemers vooral wat bezorgdheid weggenomen en hebben ze een goed inzicht gekregen hoe er wordt gemeten. De metingen tonen aan dat de luchtkwaliteit in Rotterdam steeds beter wordt en de gemeente heeft besloten binnen een jaar de ondersteuning aan de Luchtclub af te bouwen. Maar de DCMR hoopt dat de mensen doorgaan in een nieuw ‘clubje’ en wil ze daarbij helpen.

[…]

DCMR hoopt dat mensen doorgaan

Het grootste deel van de luchtkwaliteit wordt overigens bepaald door wat er van buiten het Rotterdamse gebied komt aanwaaien. Ook is de luchtkwaliteit momenteel nog nooit zo goed geweest sinds er wordt gemeten, maar dat is geen reden om te stoppen met meten of verder verbeteren. Zeker op sommige plekken zoals bovengenoemde Abram van Rijckevorselweg. Ook al stopt de Luchtclub, DCMR hoopt dat mensen in hun eigen clubje door willen gaan. “Dan proberen we dat zo goed mogelijk te ondersteunen.”

Dit is een verhaal van onze mediapartner OPEN Rotterdam.


Deze video d.d. 2018 is gemaakt om u een indruk te geven van de impact van vuurwerk op de niveaus van fijnstof.

De fijnstof (PM 2,5) metingen zijn verricht door 12 sensoren geplaatst in Hillegersberg-Schiebroek (Rotterdam) tijdens de 2017/2018 jaarwisseling.

In januari/februari 2018 zullen er meer apparaten geplaatst worden (in totaal 30) om de effecten van verschillende bronnen op de fijnstof niveaus in de omgeving te monitoren.