Gasprijs is al paar maanden stabiel, wat betekent dat voor de energierekening?

IMG_0793” by Ashley Booth is licensed under CC BY-NC 2.0

Na een onstuimig jaar ligt de prijs voor een megawattuur gas inmiddels al enkele maanden tussen de 40 en 50 euro. Is dit ‘het nieuwe normaal’? En welke gevolgen heeft het voor onze energierekening als de prijs zo blijft?

[…]

Huishoudens zagen hun energierekening soms wel vijf tot zes keer zo hoog worden. Vooral de gastarieven rezen de pan uit. Niet voor niets kwamen steeds meer mensen in betalingsproblemen. Maar inmiddels is de gasprijs weer flink gezakt. In de maanden na de piek van afgelopen augustus werd gas zo’n 80 procent goedkoper. En de prijs blijft nu al enkele maanden op dat niveau hangen.

“Het lijkt inderdaad alsof dit het nieuwe normaal is”, zegt gasspecialist Jilles van den Beukel van The Hague Centre for Strategic Studies. “Wel moet je er altijd rekening mee houden dat er iets kan gebeuren, bijvoorbeeld dat een pijplijn wordt opgeblazen, of dat China geen lng meer aan ons verkoopt.” Maar zolang dit soort schokken uitblijven, verwacht hij dat prijzen weinig zullen oplopen.

[…]

Energieprijzen dalen komende tijd verder

Maar betekent een stabiele gasprijs dan ook dat de energierekening blijft zoals die nu is? Dat denkt Van den Beukel niet. “Prijzen voor huishoudens dalen vaak wat later dan de handelsprijzen, daar zit vaak zo’n vier tot vijf maanden tussen.” En omdat de tarieven van energieleveranciers pas sinds kort naar beneden gaan, zitten er vermoedelijk nog wat verlagingen aan te komen.

Een aantal leveranciers biedt sinds kort contracten aan met tarieven die beduidend lager zijn dan in de voorbije maanden. In sommige gevallen duiken ze zelfs al onder het prijsplafond. “De komende tijd zullen nog meer leveranciers dat doen”, denkt Van den Beukel. “En als de gasprijs de komende maanden inderdaad op het huidige niveau blijft, zakken de tarieven voor huishoudens nog wat verder.”

Belasting kan roet in het eten gooien

Van Selms plaatst daar enkele kanttekeningen bij. “Een groot deel van de energieprijzen bestaat uit belastingen, en die dalen niet mee.”