Huurverhoging ‘van de zotte’, huurders willen niet meer betalen voor steeds slechtere huizen

1950s Vintage Lundby dolls house lounge” by AMCSviatko is licensed under CC BY-NC-ND 2.0 .

Tocht. ‘s Winters koud. Kapotte ventilatie. Scheuren in plafonds en muren. Scheve vloeren. Huurders in Rotterdam-Bloemhof sommen een waslijst aan gebreken op en vinden dat die steeds met lapmiddeltjes worden opgelost. Ze vinden de aangekondigde huurverhoging van 5,5 procent compleet ‘van de zotte’ en eisen dat die teruggedraaid wordt.

“Zeg maar gewoon k*t-Woonstad.” Huurder Veroniek (46) uit de Narcissenstraat is recht voor haar raap als ze het heeft over de woningcorporatie waar ze haar huis van huurt. Er is van alles loos aan haar woning en de reparatieservice vindt ze ronduit belabberd. “De afgelopen drie jaar is het dramatisch.” Voortdurend gaat er iets kapot: de stuclaag laat los, de deur zit klem, een stuk plafond valt naar beneden, tocht en schimmel in de douche.

Bij de corporatie is ze inmiddels een bekende. Ze meldt alles en komt daarna in een trage en slepende bureaucratische rompslomp terecht. “Ze nemen je klacht op, dan hoor je niets, ga je weer bellen, dan gaat het van het kastje naar de muur, krijgen ze wel of geen toestemming en zo duurt het acht weken voordat ze komen.”

[…]

Huurverhoging niet leuk, wel nodig

De aangekondigde huurverhoging staat los van deze problematiek. “Alle huurders krijgen dit jaar hetzelfde percentage huurverhoging. Zowel bij ons als alle andere corporaties in Rotterdam”, zegt woordvoerder Kevin van Eikeren van Woonstad.

“Die huurverhoging is niet leuk, maar wel nodig”, gaat hij verder. “We willen onze woningen blijven opknappen en verduurzamen. Daarnaast moeten er ook nieuwe woningen worden gebouwd. Bouwkosten en prijzen van materialen zijn flink gestegen. Ook personeelstekorten zorgen voor stijgende kosten”, licht de woordvoerder toe. Als huurders de verhoging onterecht vinden, adviseert hij om bezwaar te maken. En bij betalingsproblemen is het verzoek om contact met de corporatie op te nemen.

De huren stijgen dit jaar harder dan in voorgaande jaren. De rijksoverheid bepaalt hoeveel de huren omhoog mogen. Met maximaal 5,8 procent mag vanaf 1 juli 2024 de huur van een sociale huurwoning omhoog. Dat zijn alle huurwoningen tot een maximum huurprijs van 880 euro per maand. In Rotterdam verhogen de corporaties de huur met 5,5 procent. Voor een kale huurprijs van 700 euro komt dat neer op bijna 40 euro per maand erbij. Voor vrijesectorwoningen mocht de huur vanaf 1 januari dit jaar met maximaal 5,5 procent omhoog.

Nummertjes-effect

De huurders in Bloemhof vinden het een slecht argument. Hun huizen gaan steeds verder achteruit en Woonstad is vooral bezig met pappen en nathouden. “Ze luisteren niet. We voelen ons niet gehoord. Als je belt, dan heb je gelijk dat nummertjes-effect”, zegt Veroniek.

Met gebalde vuisten stellen de huurders een aantal eisen: geen valse beloftes meer, gehoord worden, betere service, oplossingen en geen huurverhoging.