Aziatische tijgermug bezig aan opmars in Nederland: NVWA roept op waarnemingen te melden

James Gathany/CDC, Public domain, via Wikimedia Commons

De Aziatische tijgermug duikt vaker op in Nederland. Het insect, dat tropische ziektes als knokkelkoorts kan verspreiden, komt oorspronkelijk niet voor in dit deel van de wereld, maar rukt nu vanuit het zuiden van Europa op.

Vorig jaar werd de tijgermug in 35 Nederlandse gemeenten aangetroffen. […] De eerste tijgermug in Nederland werd in 2005 gezien, inmiddels zijn enkel Friesland en Groningen nog gevrijwaard.

Op dit moment is er nog geen bewijs dat de tijgermug zich voortplant of overwintert in Nederland. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) probeert te voorkomen dat de mug zich op deze manier ‘vestigt’. Als tijgermuggen hier langere tijd blijven, neemt de kans toe dat ze ziektes verspreiden.

[…]

Dat de tijgermug vaker opduikt, betekent meer werk voor de NVWA. Om de opmars te stuiten plaatsen inspecteurs van die organisatie muggenvallen op plekken waar de tijgermug is waargenomen. Ook verwijderen inspecteurs potentiële broedplaatsen, zoals bloempotten, emmertjes en vaasjes met daarin een (stilstaand) laagje water. Wie een tijgermug ziet, wordt opgeroepen dit bij de NVWA te melden.