Zware industrie gaat fors meer betalen voor CO2-uitstoot en gebruik van aardgas
De zware industrie gaat de komende jaren fors meer betalen voor haar CO2-uitstoot en het gebruik van aardgas. Dat is het gevolg van maatregelen die het demissionaire kabinet maandag heeft gepresenteerd in de Voorjaarsnota.
Het kabinet wil de energiebelasting voor bedrijven die jaarlijks meer dan 170.000 kubieke meter aardgas verbruiken, met bijna een kwart omhoog gooien. De belasting voor grootverbruikers van elektriciteit blijft gelijk.
Vanaf 2028 moeten de grootste uitstoters ook meer gaan betalen voor hun impact op het klimaat. De CO2-heffing voor de industrie gaat dan sneller omhoog dan tot nu toe was gepland.
Over een deel van hun uitstoot gaan bedrijven in 2030 maar liefst 216 euro per ton CO2 betalen, drie keer zo veel als nu. Het hogere tarief gaat alleen gelden voor een deel van de uitstoot van bedrijven die bovengemiddeld veel CO2 produceren.
Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) is kritisch op de hoge CO2-heffing, omdat deze ertoe kan leiden dat industriële bedrijven uit Nederland vertrekken. “Dat verlaagt emissies binnen Nederland, maar draagt niet bij aan de verduurzaming van de Nederlandse industrie, en ook niet noodzakelijk aan emissiereductie wereldwijd”, schrijven de adviseurs van het kabinet.
Hogere kolenbelasting voor Tata Steel
Het kabinet wil ook een belastingkorting op het gebruik van steenkool afschaffen. Die regeling wordt alleen gebruikt door Tata Steel en kost ruim 80 miljoen euro per jaar.
[…]
CO2-heffing voor binnenvaart
Demissionair klimaatminister Rob Jetten schrijft maandag aan de Tweede Kamer dat het kabinet ook een CO2-heffing wil invoeren op de brandstoffen die worden gebruikt in de binnenvaart en landbouwvoertuigen. Dat is niet verplicht onder toekomstige Europese regelgeving, maar het kabinet wil dit toch doen om voor extra uitstootdaling te zorgen.