Kleine boeren voerden geen mest af en worden door nieuwe regels hard geraakt

IMG_1151A Joseph Augustus Knip. 1777-1847. Hertogenbosch, Paris,Rome Bétail dans un paysage . Landscape with cattle. vers 1820s Hertogenbosch. Het Noordbrabants Museum” by jean louis mazieres is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Door aangescherpte regels mogen boeren minder mest op hun land aanbrengen. Hoewel bijna elk boerenbedrijf hierdoor met hogere kosten en soms minder vee zit, raakt de mestcrisis de kleine boer het hardst.

“Een grote vrachtwagen komt de mest halen, terwijl tegelijkertijd een andere vrachtwagen kunstmest komt brengen. Ik kan het niet begrijpen”, zegt Hugo Spruit vol onbegrip.

Met zijn zestig koeien en 35 hectare land heeft hij een klein melkveebedrijf in Zegveld, vlak bij Woerden. Een melkveehouder in Nederland heeft gemiddeld ruim honderd koeien.

Spruit probeert zoveel mogelijk te verduurzamen. Daarom voegt hij maar weinig krachtvoer toe aan het dieet van zijn koeien. Hun voedsel is het gras op het weiland, dat weer gevoed wordt door de mest van de koeien.

Kunstmest gebruikte hij niet. De 41-jarige melkveehouder kon alle mest kwijt op zijn land. Daarmee was sprake van een kringloop, slechts een klein beetje onderbroken door krachtvoer.

[…]

‘Voelt echt als onrecht’

Volgens LTO gaat de mestcrisis ervoor zorgen dat boerenbedrijven omvallen. “Dit zorgt voor enorme financiële verliezen. Bij kleinere bedrijven met minder marges vallen de hardste klappen”, zegt de woordvoerder. Ook Smit sluit niet uit dat er boeren zijn die “het hoofd niet boven water” kunnen houden.

Melkveehouder Spruit vreest voor de toekomst van zijn “levenswerk”. “Zoals de kaarten nu liggen krijg ik het niet rond gerekend. Misschien kan ik er iets bij gaan doen. En anders moeten er vijftien koeien weg. Ik kan heel zuinig leven, maar de vraag is of mijn bedrijf dan nog levensvatbaar is.”

Wat hem vooral frustreert is dat de aangepaste mestregel voor elke boer geldt en dat er geen sprake is van maatwerk. “Je wil naar kringlooplandbouw, zonder kunstmest. En door deze regel ben ik gedwongen om kunstmest te gebruiken. Daarbij is de hoeveelheid nitraat (een meststof, red.) in het slootwater tien keer lager dan de norm. Je kunt hier uit de sloot drinken. Het voelt echt als onrecht.”