Vogelgriepvirus H5N1 springt over van koe naar mens: dit is wat u moet weten

a group of brown cows standing on top of a grass covered field
Photo by Travis Leery on Unsplash

In Texas is minstens één persoon besmet geraakt met het voor vogels zeer dodelijke vogelgriepvirus H5N1. Naar alle waarschijnlijkheid liep de Texaan het virus op van een koe. Een ontwikkeling ‘om in de gaten te houden’, waarschuwt viroloog Marion Koopmans. Hoe groot is deze dreiging?

‘De berichten uit Amerika spreken over een behoorlijk hoge virusvracht bij de koeien. Dus helemaal onlogisch is dit niet’, stelt Koopmans. ‘Een gekke ontwikkeling is het natuurlijk wel dat dit virus nu voor het eerst in koeien zit. Er is snel nadere informatie nodig.’

Een van de grootste vragen die experts zoals Koopmans hebben is of het virus het vermogen heeft ontwikkeld om van koe naar koe te gaan, en wat dat zou betekenen voor het risico dat het ook tussen mensen kan rondgaan. ‘Er lijkt sprake van circulatie tussen koeien’, constateert Koopmans. Zo is de vogelgriep ook opgedoken op een melkboerderij in de staat Michigan. Dat bedrijf had onlangs koeien geïmporteerd van een van de besmette kuddes in Texas.