Vloer staat zó bol door vocht en schimmel, dat ze deuren niet meer open krijgt

Mold on Ceiling on House on Dublin Street New Orleans after Katrina” by Infrogmation is licensed under CC BY 3.0

Eindelijk leek het einde van jarenlange ellende voor de bewoners in zicht: na protest en geklaag worden de gebreken aan huurhuizen verholpen, tot opluchting van de huurders. Maar niets is wat het lijkt. De ene woning wordt wel opgeknapt, andere bewoners tasten nog steeds in het duister. ,,Nog even en ook wij gaan spandoeken ophangen.”

[…] Maar wat ze ook probeert, de deuren blijven dicht. Haar beschimmelde vloer zit vol met hoge bobbels.

[…]

Ben Seip, voorzitter van bewonersvereniging De Vogel, tilt de gangdeuren voor haar uit de scharnieren. De betonnen vloer in de hal staat bol en het zeil komt los. Onder dat zeil verschijnen zwarte, kletsnatte plekken en schimmel. ,,Al drie jaar lang bel ik me suf, maar de woningcorporatie doet nog steeds niets. Ze willen eerst weten wiens schuld het is, zodat ze het opknapbedrag kunnen verhalen. Ondertussen betaal ik de volle mep aan huur. Ik kan hier geen visite meer uitnodigen, mijn hele vloer is naar de filistijnen.”

Wakker door hogedrukspuit

,,Maar verder gebeurt er binnen bij de een wel wat, en bij de ander niet. En waar wél wat gebeurt, gaat het niet bepaald van een leien dakje.” Hij doelt op de werkzaamheden buiten de woningen.

,,Havensteder heeft ons van alles beloofd, maar veel van die werkzaamheden gaan niet door. En als ik vraag waarom, geven ze aan dat er geen budget meer is. En alles wat fout kan gaan, gaat fout. Het trappenhuis is spekglad, lekkages en schimmelproblemen worden niet opgelost en brieven worden verkeerd geadresseerd waardoor we verkeerd worden geïnformeerd. Een buurvrouw werd vanochtend met een hogedrukspuit wakker gespoten terwijl ze in bed lag. Haar raam stond nog open, ze wist niet dat ze langskwamen.”

Rachelle is één van de vele bewoners van de flats aan bijvoorbeeld de Reigerlaan, Karekietstraat en Alkenlaan met klachten. Al eerder voerden bewoners protest door spandoeken met boodschappen als ‘Havensteder schaam je’, ‘Wij zijn het zat’ en ‘800 euro voor een bouwval’ aan de galerijen te hangen. Dat er nu eindelijk iets aan het achterstallig onderhoud wordt gedaan aan de buitenkant van de galerijflats, is een opluchting, zegt Seip namens de bewonersvereniging.

[…]

In 2020 is er onderhoud uitgevoerd in de galerijwoningen aan de Alkenlaan, Reigerlaan en Karekietstraat, geeft een woordvoerder van Havensteder desgevraagd aan. ,,De woningen zijn toen voorzien van dubbelglas en goede isolatie en ventilatie. Het onderhoud aan de buitenkant van de galerijflats is in volle gang.”

Havensteder maakte in overleg met huurdersvereniging De Vogel plannen voor het onderhoud aan de buitenkant van de galerijflats. ,,De werkzaamheden lopen volgens planning en we verwachten dat het onderhoud eind augustus 2024 klaar is.”