Verkoolde papyrusrollen onthullen exacte begraafplaats Griekse filosoof Plato

Plato” by lentina_x is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Wie was Plato?

De Griekse filosoof Plato (ca. 427-347 voor Christus) is een van de invloedrijkste filosofen uit de geschiedenis. Hij was de leerling van Socrates en de leraar van Aristoteles.

Plato is vooral bekend van zijn dialogen, waarin hij zijn leraar Socrates gesprekken laat voeren over filosofische onderwerpen.

Plato had belangstelling voor de Atheense politiek en stichtte een school die bekend werd onder de naam de Academie – het eerste instituut voor hoger onderwijs in het Westen.

Een verkoolde boekrol uit de Romeinse stad Herculaneum heeft de precieze begraafplaats van de Griekse filosoof en schrijver Plato onthuld. De vondst is afgelopen week gepresenteerd in een bibliotheek in het Italiaanse Napels.

Herculaneum is net als Pompeï verwoest door de vulkaan Vesuvius. Dat gebeurde in het jaar 79. De stad raakte bedolven onder een meters dikke laag vulkanisch as en puimsteen. In de achttiende eeuw begonnen de eerste opgravingen.

Een van de bekendste vondsten in de stad was een verzameling van meer dan achttienhonderd papyrusrollen en -fragmenten. Die werden gevonden in een luxe villa, die daarom bekendstaat als Villa dei Papiri. De rollen zijn verkoold geraakt door de vulkaan en amper leesbaar. Ze bevatten onder meer teksten van de filosoof Philodemus van Gadara, die zelf een tijdje in Herculaneum woonde.

Sinds de achttiende eeuw is geprobeerd om de rollen machinaal te ontrollen, maar sommige werden daardoor volledig verwoest. In recentere jaren hebben wetenschappers de verkoolde rollen gescand met behulp van infrarode en ultraviolette straling. Daarna hebben ze gebruikgemaakt van kunstmatige intelligentie om de tekst duidelijker te krijgen, waardoor uiteindelijk meer dan duizend woorden – ongeveer 30 procent van het hele document – zichtbaar werden.