Tata Steel blijft grootste CO2-uitstoter: meer klimaatimpact dan alle kolencentrales

Tata Steel Debot, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Tata Steel in IJmuiden was vorig jaar opnieuw de grootste CO2-uitstoter van Nederland. De staalfabrikant stoot inmiddels zelfs meer uit dan alle Nederlandse kolencentrales bij elkaar. Die draaien minder hard door de groei van het aantal zonnepanelen en windmolens.

Tata Steel heeft vorig jaar voor ruim 8,5 miljoen ton aan CO2-uitstoot gezorgd, blijkt uit cijfers die de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) maandag heeft gepubliceerd. Ruim de helft daarvan komt rechtstreeks uit de schoorstenen van de fabriek, terwijl 4 miljoen ton vrijkomt bij twee elektriciteitscentrales die op restgassen van Tata draaien.

De uitstoot van Tata daalde afgelopen jaar met maar liefst 24 procent. Voor een belangrijk deel komt dat niet door verduurzaming, maar doordat een van de twee hoogovens ruim een half jaar was uitgeschakeld voor onderhoud. Dit jaar gaat de uitstoot vermoedelijk dus weer fors omhoog.

De Rotterdamse olieraffinaderij van Shell staat net als voorgaande jaren op de tweede plaats van grootste uitstoters. In de top tien staan nog drie andere raffinaderijen (rood in onderstaande grafiek). Ook chemiebedrijven (groen) zijn ruim vertegenwoordigd, met chemiecomplex Chemelot als grootste bron van CO2.