Schrikbeelden botsen in Shell-zaak: onleefbare wereld of nieuwe energiecrisis?

Milieudefensie, Public domain, via Wikimedia Commons

Als de rechter niet ingrijpt, loopt de klimaatverandering uit de hand en wordt de wereld onleefbaar. Als de rechter wel ingrijpt, ontspoort de energietransitie en worden we in een nieuwe energiecrisis gestort. Die twee botsende schrikbeelden presenteerden Milieudefensie en Shell dinsdag in Den Haag.

In het gerechtshof van Den Haag begon dinsdag het hoger beroep in de spraakmakende klimaatzaak tegen de oliegigant. In 2021 verplichtte de rechter Shell nog om de uitstoot met 45 procent te verlagen voor 2030.

[…]

‘Rechter op stoel van wetgever’

Volgens het bedrijf is de lagere rechter op de stoel van de wetgever gaan zitten. Volgens Shell kan alleen de overheid bepalen hoe hard de uitstoot van broeikasgassen omlaag moet, en wie als eerste aan de beurt is. Zo bepalen overheden welke fossiele brandstoffen en welke soorten duurzame energie voorlopig nog nodig zijn. Aan Shell de taak om vervolgens benzine, vloeibaar aardgas, groene waterstof of laadpalen te leveren.

[…]

‘Vertrouwen in Shell beschaamd’

Ook Milieudefensie waarschuwt voor de desastreuze gevolgen die de uitspraak van het hof kan hebben. Maar die gevolgen treden juist op als het oorspronkelijke vonnis wordt geschrapt en Shell dus onbelemmerd mag blijven uitstoten. Dat zou volgens advocaat Roger Cox niet alleen de leefbaarheid van de wereld bedreigen, maar ook de democratische rechtsstaat.