Ongekende daling Europese CO2-uitstoot door groei wind- en zonne-energie

Frank32 at nl.wikipedia, CC BY-SA 2.5, via Wikimedia Commons

Energieproducenten en de industrie hebben afgelopen jaar 15,5 procent minder CO2 uitgestoten dan het jaar ervoor. Het gaat om bedrijven die onder het Europese handelssysteem voor emissierechten ETS vallen.

Het is de grootste daling sinds de invoering van het systeem in 2005. De oorzaak is vooral dat energieleveranciers meer stroom hebben opgewekt met windmolens en zonnepanelen en minder met olie en gas. Hun uitstoot ging daardoor met 24 procent omlaag.

Verder speelde mee dat de industrie zuiniger is geworden en minder goederen heeft gemaakt, waardoor ze minder energie nodig had. De uitstoot van de industrie was 7 procent lager.

Daar stond tegenover dat de luchtvaart juist 10 procent meer uitstootte. Dat komt doordat er vorig jaar niet of nauwelijks coronalockdowns waren en we dus meer gingen vliegen.

Sinds de invoering van het Emission Trading System (ETS) zo’n twintig jaar geleden is de CO2-uitstoot 47 procent gedaald. Het doel is om in 2030 een afname van 62 procent te hebben gerealiseerd ten opzichte van 2005.