Na ophef en dreigement Vijlbrief zegt de VVD: de gaskraan gaat echt snel dicht

Gasbel te Slochteren Nederlandse Gas Unie werkzaamheden, Bestanddeelnr 915-2659.jpg” by Joop van Bilsen / Anefo is licensed under CC CC0 1.0

Woede in Groningen en bij veel politieke partijen over het verzoek van de VVD-senaatsfractie om extra vragen te mogen stellen over de definitieve sluiting van het Groningse gasveld. Staatssecretaris Vijlbrief dreigde met aftreden.

SP-Kamerlid Sandra Beckerman had niet geslapen van het bericht dat de Eerste Kamer pas veel later zou willen besluiten over het definitief beëindigen van de gaswinning in Groningen. Coert Fossen, voorzitter van de Groninger Bodem Beweging, was „verbijsterd”. En demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw, D66) was „in lichte woede” ontstoken en dreigde woensdag in een Tweede Kamerdebat met aftreden als de Eerste Kamer zou blijven dwarsliggen. Hij werd zo emotioneel, dat hij zijn betoog moest onderbreken.

Wat was er aan de hand dat de temperatuur zo hoog opliep over Groningen? Het begon dinsdagmiddag bij een procedurevergadering in de Eerste Kamer. Daar vroeg VVD-senator Caspar van den Berg, tot verrassing van veel andere partijen, om het voor volgende week geplande debat over het definitief sluiten van het Groningse gasveld uit te stellen. Hij wilde extra vragen kunnen stellen.

Het verzoek tot uitstel werd gesteund door een meerderheid in de Eerste Kamer van PVV, BBB, SGP, FVD, JA21 en 50Plus. De stap was opmerkelijk gezien de grote prioriteit die het demissionaire kabinet aan de sluiting van Groningen heeft gegeven. Die zou op 1 oktober moet ingaan, of eerder indien mogelijk. Daarvoor is de steun zeer breed: de Tweede Kamer stemde vorige maand bijna unaniem in (146 zetels voor), alleen FVD en JA21 waren tegen.