Na 15 jaar dient Aboutaleb ontslag in: 1 oktober legt hij zijn functie neer

Burgemeester Ahmed Aboutaleb, Tiny Blaak-Koop
Tiny Blaak-Koop met burgemeester Ahmed Aboutaleb

Na 15 jaar dient Aboutaleb ontslag in: 1 oktober legt hij zijn functie neer

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb legt op 1 oktober zijn functie neer. In een brief verzoekt hij koning Willem-Alexander hem per die datum ontslag te verlenen. Aboutaleb is dan ruim vijftien jaar burgemeester van Rotterdam geweest.

“Het was voor mij een voorrecht om zo’n vijftien jaar het ambt van burgemeester te mogen uitoefenen en op deze wijze bij te mogen dragen aan de ontwikkeling van deze mooie stad”, schrijft Aboutaleb in zijn korte ontslagbrief.

Aboutaleb richt zijn brief – zoals het hoort – aan de koning. Op 9 januari 2009 werd Aboutaleb door de Kroon benoemd tot burgemeester. Dat gebeurde bij een Koninklijk Besluit. De Kroon moet hem nu ook formeel het ontslag verlenen.

De burgemeester kondigde begin januari tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente zijn vertrek aan. “Elke tijd heeft nieuwe accenten, en bij nieuwe accenten horen nieuwe dragers”, zei Aboutaleb in een toelichting op zijn besluit. “Het lijkt me goed dat ik na bijna zestien jaar mijn ambtsketting ordentelijk overdraag.”

De grootste rol in zijn, naar eigen zeggen, ‘weloverwogen besluit’ was weggelegd voor zijn gezin. “Mijn kinderen zeiden tegen mij: het is een zware baan, je staat 24 uur per dag aan. Zeker het vele internationale werk erbij is slopend. Ze hebben gelijk dat het een zware baan is, zeker na bijna zestien jaar.”

Vertrouwenscommissie

De Rotterdamse gemeenteraad bepaalt wie de opvolger van Aboutaleb wordt. Een deel van de raadsleden vormt momenteel een vertrouwenscommissie, waarvan Ruud van der Velden beoogd voorzitter is.

Rotterdammers mogen meepraten over nieuwe burgemeester: Wereldstad zoekt wereldburgemeester

Rotterdammers mogen meepraten over nieuwe burgemeester © Gemeente Rotterdam

Rotterdammers kunnen vanaf vandaag via een speciale website aangeven wat ze verwachten van een nieuwe burgemeester en welke eigenschappen en kwaliteiten ze belangrijk vinden. De zoektocht naar de opvolger van de vertrekkende Ahmed Aboutaleb is nu officieel gestart. ‘Wereldstad zoekt een wereldburgemeester!

Zijn mededeling begin dit jaar om te stoppen, kwam voor veel mensen onverwachts. Natuurlijk, Ahmed Aboutaleb was al vijftien jaar burgemeester van Rotterdam en was net begonnen aan de tweede helft van zijn derde termijn. Eens houdt het op, maar dat maakte de verrassing niet minder groot. “Elke tijd heeft nieuwe accenten en bij die accenten horen soms nieuwe dragers”, zei Aboutaleb in een toelichting op zijn aangekondigde vertrek.